Stueplanter

Pasning og pleje af gummitræ/gummifigen

AF: af Christina Riis Jensen.
19.12.2022
Foto: Shutterstock.
Gummitræ er en god stueplante til dig, der ikke nødvendigvis har grønne fingre. Det er nemt at passe, og der er også råd at hente, hvis du rigtigt vil nusse om det. Se her, hvordan du passer dit gummitræ bedst muligt!

Gummitræ, gummifigen og gummiplante er alt sammen kaldenavne for ficus elastica, som stammer fra Asiens tropiske klima. Den har sine kaldenavne, fordi den tidligere blev brugt til gummiproduktion på grund af sine seje, robuste blade, der kan blive op til 30 cm lange. I naturen kan den blive 10 meter høj, men i Danmark ser vi den kun som stueplante.

Guide: Pasning af gummitræ

Gummitræet findes i forskellige sorter, og hver sort kommer i flere forskellige variationer. Den mest almindelige er den med store, mørkegrønne blade. Den findes i en variation, hvor bladene har en rødlig underside. Du kan også finde den med rødlige/violette blade eller med gul- og hvidbrogede blade. Den brogede er lidt mere sart end de grønne sorter og skal bruge mere lys, da den ikke laver fotosyntese på de hvide områder. Hvis de brogede sorter ikke får lys nok, vil de miste deres marmorering.

Placering og vanding af gummitræ

Gummitræet er en nem stueplante, og den kan godt overleve, at du glemmer at vande den. Det er faktisk bedre for den at tørre ud end at blive overvandet. Dens tykke, vandholdige blade sørger nemlig for, at den ikke dør af vandmangel lige umiddelbart. Spray den gerne med en vandforstøver jævnligt.
Den bliver glad for en lys placering, men helst ikke i direkte sollys, selvom den godt kan tåle det. Stil den tæt ved vinduet, men lidt inde i rummet.

Planten vokser hurtigt under de rette forhold, og hvis du passer den rigtigt, er der nærmest altid et nyt bladskud på vej! Hylstrene, der omgiver det nye bladskud, visner og falder af, når bladet har foldet sig ud.

Gødning og beskæring af gummitræ

Gummitræ skal gødes ca. hver 14. dag i sommerhalvåret og ellers ikke, den er nemlig i dvale om vinteren. Så frygt ej, hvis din plante slet ikke viser tegn på vækst hele vinteren, den skal nok komme igen til foråret!

Hvis du vil holde dit gummitræ nede i højden og undgå, at det bliver ranglet, kan du beskære det ved at klippe det øverste af stammen. Der skal være et bladpar eller nyt skud på det stykke, du klipper af. Kap stammen over lige over et blad med en ren kniv eller saks. Det mest optimale tidspunkt for beskæring er om foråret, hvor plantens vækstperiode begynder. Om vinteren kan planten være i dvale, så der kan gå flere måneder, før du ser ny vækst.

TIP: Tag et par gummihandsker på, når du beskærer dit gummitræ. Saften fra træet kan godt forårsage hudirritation

Hvis du ønsker et busket gummitræ med mange forgreninger, kan du gentage denne metode jævnligt. Dvs. blive ved med at skære toppen af, når gummitræet når en vis højde. På den måde får du planten til at sætte sidegrene. Du kan løbende beskære sidegrenene på samme måde, så de forgrener sig, så planten vokser mere i bredden. Der bør altid være mindst 2-3 blade tilbage på sidegrenen eller stammen, hver gang du beskærer. Beskær først dit gummitræ, når det har den ønskede højde, da plantens vækst fremover vil komme fra sidegrenene.

Jord og ompotning af gummitræ

Gummitræet har ikke behov for at blive ompottet specielt ofte. Hver 3.-5. år burde være nok. Jo ældre den er, jo sjældnere skal den omplantes. Den trives i almindelig pottejord med sphagnum beregnet til stueplanter. Og med dræn i bunden! Læg et lag lecakugler i krukken. Fyld lidt jord ovenpå, og placér planten i midten af krukken. Fyld jord omkring den og pres den let ned. Vand godt igennem efter plantning, så dit gummitræ får en god start.

    Hvad fejler dit gummitræ?

    • Gule blade med spind: Spindemider. Sprøjt med Malathion eller vask med sæbevand tilsat sprit
    • Gule blade: Overvanding. Lad planten tørre ud og vand sjældnere fremover
    • Røde pletter på undersiden: For koldt eller fugtigt. Flyt planten
    • Taber blade: Om vinteren vil den tabe blade, hvis den ikke får lys nok. Sæt den tættere på et vindue, og til foråret vil den så danne nye blade. Det er normalt, at planten skifter de ældste blade ud løbende
    • Slappe, hængende blade: Overvanding eller tørke. Mærk efter i jorden. Hvis den er tør, så vand godt igennem. Hvis den er våd eller fugtig, så lad planten tørre ud, før du vander igen

    Sponsoreret indhold