Stueplanter

Guide: Pasning og pleje af bananpalme

AF: af Christina Riis Jensen.
12.11.2022
Foto: Shutterstock.
Din bananpalme kan både stå inde og ude, og den kan faktisk også sætte frugter! Se her, hvordan du giver den de bedste forhold.

Bananpalmen er en grøn plante med store, flotte blade. Den er nem, hurtigvoksende og vil hurtigt blive pladskrævende – særligt fordi, den har skøre blade, som nemt går itu. Stil den et sted, hvor den ikke står i vejen. Når bladene nemt revner betyder det ikke, at der er noget galt med planten. Den har denne egenskab fra sit naturligt tropiske miljø, hvor revnerne er dens måde at sikre sig imod hårde vindstød på.

Pasning af bananpalme

Bananpalmen vokser hurtigt, hvis den får godt med lys og vand. Den kaldes også et banantræ, netop pga. den højde, planten kan få. I naturen kan den blive op mod 5 meter høj. Som stueplante bliver den op til 2 meter høj, og bladene kan blive helt op mod 1 meter lange og 30 cm brede.

Bananpalmen vokser hurtigt, hvis den får godt med lys og vand. Den kaldes også et banantræ, netop pga. den højde, planten kan få. I naturen kan den blive op mod 5 meter høj. Som stueplante bliver den op til 2 meter høj, og bladene kan blive helt op mod 1 meter lange og 30 cm brede.

En bananpalme i trivsel vil næsten altid have nye blade på vej. Efterhånden som der kommer nye til, vil de gamle blade visne og falde af.

Bananpalmen bliver tit forvekslet med Strelitzia Nicolai, kaldet paradisfugl, og de to planter ligner også meget hinanden. Men i modsætning til paradisfuglen kan bananpalmen bære frugt, når den er blevet stor. Så vil den sætte små blomster i juni og juli. Bananpalmens blade er tættere end paradisfuglens, og de sidder på en større stamme, hvor paradisfuglens blade sidder på lange, tynde stængler.

Beskæring er ikke nødvendig, du kan nøjes med at fjerne de gamle, visne blade, når de bliver grimme.

Ompotning af bananpalme

Unge planter ompottes hvert forår, og ældre planter kan nøjes med en topdressing, hvor du fjerner de øverste 2-3 cm jord og erstatter med ny, fugtig jord. Pres den sammen, så alle rødder er dækkede. Stil den gerne i skygge og uden vand i et par dage for at stimulere rødderne.

Ellers har bananpalmen behov for så meget lys som muligt, men dens blade kan ikke tåle direkte sollys.

Vanding af bananpalme

Du kan nemt komme til at forveksle plantens store, hængende blade med tegn på vandmangel, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. Sådan ser bladene bare ud.

Bananpalmen skal holdes fugtig, men ikke våd, og den skal helst slet ikke tørre ud mellem vandingerne. Om sommeren vil du skulle vande den 2-3 gange om ugen, om vinteren ca. hver 10. dag. Giv den gerne gødning hver 14. dag i vækstsæsonen. Bananpalmen trives bedst i høj luftfugtighed, så du kan overbruse den 1-2 gange om ugen. Hvis du vil tørre bladene af for støv, så vær forsigtig, da bladene er skrøbelige og nemt revner. Tør dem forsigtigt af med en fugtig klud, mens du støtter undersiden af bladet med den anden hånd.

Bananpalmens vækstforhold

På grund af sin tropiske afstamning, vil bananpalmen stortrives i et væksthus med 20+ grader året rundt, og den vil kunne sætte frugt hvert år. Din bananpalme kan stå udendørs om sommeren, men den vil ikke holde til vinterens kulde, så sæt den ind om efteråret. Hvis du giver din bananpalme en vækstpause ved max 10 grader om vinteren, vil den ikke være i stand til at sætte frugt hvert år.

Skud, der har båret frugt, dør selv. Efterhånden som planten har båret frugt, vil den som regel visne hen, men inden da sætter den gerne et par sideskud, som så igen kan bære frugt, eller som du kan lave nye planter af.

Formering af bananpalme

Når bananpalmen er blevet stor, kan den sætte aflæggere. Det gør den via rodskud. Tag moderplanten ud af potten og del rodklumpen, så du får aflæggeren og dens rødder fri fra moderplanten. Plant aflæggeren i jord, vand godt og dæk den til med en plasticpose for at skabe høj luftfugtighed.

Hvad fejler din bananpalme?

  • Brune og tørre bladkanter: Står for tørt. Øg luftfugtigheden og vand oftere
  • Slimede eller rådne områder: Overvanding eller overbrusning ved for lave temperaturer. Vand sjældnere og/eller stil planten lunere
  • Vækst gået i stå i vækstsæsonen: Pladsmangel eller mangel på næring. Ompot til større potte eller tilfør gødning
  • Brune pletter: Står for koldt eller får direkte sollys. Stil planten varmere og væk fra direkte sollys
  • Bladene drypper: Planten får rigeligt med vand. Ikke et tegn på mistrivsel eller sygdom, men kan lave skader på dit gulv. Vand evt. mindre

Sponsoreret indhold