Kager

Kartoffelkage med sveskekompot

Kartoffelkagen er en klassisk flødeskumskage. Denne version er med sveskekompot, der giver en intens smag til den blide flødecreme. Få opskriften her!
af Louisa Lorang.3.03.2023Foto: Rikke Westesen.

Kartoffelkagen er en klassisk flødeskumskage, som du kender fra bageren. Den består af en bund af vandbakkelse med flødecreme og marcipanlåg med kakaodrys. Vi har lavet en version med sveskekompot i, som bidrager med en intens smag til den blide flødecreme. Alternativt kan du erstatte sveskekompotten med æblekompot.

6 stk

Flødecreme

  • 2 dl sødmælk
  • 1 æg
  • ½ vaniljestang
  • 1 spsk. majsstivelse
  • 40 g sukker
  • 1 dl piskefløde
  • 1 sprøjtepose med en stor, rund tylle

Vandbakkelser

  • 1½ dl vand
  • 60 g smør
  • 85 g hvedemel
  • 2 spsk. sukker
  • 2 æg

Sveskekompot

  • 200 g svesker
  • 1 dl vand
  • 2 spsk. sukker

Marcipanlåg

  • 500 g marcipan
  • 1 dl flormelis
  • 1 dl rent kakaopulver
  • 1 udstikker, ca. 12 cm i diameter

Sådan laver du kartoffelkager

Flødecreme

  1. Pisk mælk og æg sammen i en kasserolle med et piskeris.
  2. Flæk vaniljestangen med en skarp kniv, og skrab kornene ud. Pisk vaniljekorn, majsstivelse og sukker i æggemassen, og kog cremen op under omrøring. Lad cremen koge i 3-4 minutter under omrøring, til den er tyknet.
  3. Hæld cremen i en skål, og dæk den med husholdningsfilm, så det slutter tæt mod overfladen af cremen. Sæt den på køl, gerne i et par timer, imens du laver vandbakkelse og sveskekompot.

Vandbakkelser

  1. Varm vand og smør sammen i en kasserolle, til smørret er smeltet, og vandet akkurat koger.
  2. Tilsæt mel og sukker, og pisk det hårdt sammen i kasserollen med et piskeris, så dejen samler sig, og den slipper kant og bund af kasserollen. Tag kasserollen af varmen, og lad dejen afkøle i 5-8 minutter, til den er lun. Tænd ovnen på 180°.
  3. Pisk æggene i dejen 1 ad gangen, til dejen er glat og samlet.
  4. Fyld dejen i en sprøjtepose med en stor tylle, og sprøjt 6 runde boller op på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag vandbakkelserne i ovnen i 25-30 minutter, eller til de er helt gyldne og gennembagte. Åbn ikke ovnlågen imens. Afkøl vandbakkelserne på en bagerist.

Sveskekompot

  1. Klip sveskerne i stykker med en ren saks.
  2. Lad sveskestykkerne simre i en kasserolle sammen med vand og sukker i 10-15 minutter. Blend evt. sveskekompotten med en stavblender for en finere konsistens. Sæt sveskekompotten på køl, og lad den blive helt kold.

Marcipanlåg

  1. Rul marcipanen ud på et stykke bagepapir drysset med rigeligt flormelis. Udstik 6 cirkler med en udstikker eller skål på ca. 12 cm i diameter. Sigt kakaopulver over marcipanlågene.

Flødecreme, fortsat

  1. Pisk fløden til blødt skum i en skål med en elpisker.
  2. Tag den afkølede creme ud af køleskabet. Vend forsigtigt flødeskummet i cremen med en dejskraber. Fyld flødecremen i en sprøjtepose.

Samling af kagerne

  1. Skær toppen af vandbakkelserne, og fyld sveskekompot i bunden af dem med en ske. Sprøjt flødecremen i vandbakkelserne, og læg toppene løst på igen. Læg marcipanlågene oven på kagerne, og servér straks.

Sponsoreret indhold