Når kalenderen siger oktober, er vi for alvor gået ind i efteråret. Det betyder koldere vejr og kortere dage, som gør, at man godt kan komme til at savne de varme måneder lidt.
Heldigvis medbringer oktober også en masse skønne råvarer, som vi kan nyde i mens temperaturen daler.
Vi har samlet 10 skønne råvarer, som er i højsæson i oktober, så du kan få idéer til, hvad du skal kokkere.
I oktober er den danske svampesæson for alvor gået i gang! Har du mod på selv at gå på jagt i skovbunden, så husk en lille kniv og en god svampebog, så du nemt kan kende forskel på de spiselige og ikke spiselige svampe. Brug dine frisk plukkede svampe i en cremet svampesuppe eller lav bruschetta med svampe og frisk persille.
Du kan også nyde de søde danske æbler i oktober. Æbler kan bruges til det meste - både i det søde og salte køkken. Lav for eksempel en skøn grønkålssalat med appelsin og rå æbler.
Nødder er både sunde og smager godt, eftersom de er sprængfyldte med proteiner og sunde fedtsyrer. Man kan naturligvis få nødder året rundt, men det er nu, at du kan plukke valnødder og hasselnødder fra de danske træer. Du kan bruge både hasselnødder og valnødder i bagværk og for eksempel bage lækre valnøddeboller eller en cheesecake med hasselnødder og ricotta.
Græskar hører efteråret til. Ikke mindst, fordi oktober er måneden, hvor vi fejrer Halloween og udhuler græskar, som bruges til uhyggelige lygter. Græskarret gør også stor gavn i køkkenet. Du kan fx lave en cremet græskarsuppe, som er et sikkert hit hos mange!
Brombærsæsonen starter allerede i juli men du kan også finde de små søde bær i de danske skove i oktober. Bærrene er særligt gode i bagværk, men kan også bruges i en lækker chokoladeis med brombær.
Reelt set er det sæson for muslinger hele året, men i efteråret er det højsæson, og her er de danske muslinger særligt gode. Du kan enden dampe muslingerne i hvidvin, som er den klassiske tilberedning, men du kan også vælge at dampe muslingerne i øl, som giver dem en let bitter smag.
Porre er i sæson fra midten af sommeren og hele vinteren. Oftest er det kun den hvide del af porren, som bliver brugt, men den grønne del kan også sagtens bruges. Den er blot lidt mere kraftig i smagen. Brug hele grøntsagen i både pastaretter, gryderetter og supper. Brug den fx i Jamie Olivers kartoffelsuppe med porre.
Den vilde fasanjagt går ind i oktober. Heldigvis - for fasaner er en delikat og meget sund spise. Gå enten på jagt i naturen eller blot i supermarkedet, hvor du kan få nogle lækre fasanbryster.
Oktober er også sæson for kastanjer, og de smager helt vidunderligt bagte med lidt smør og havsalt til.
Spinat er supersundt og fyldt med vitaminer. Er du ikke så vild med den klassiske spinat, så prøv med babyspinat, som slet ikke har den samme kraftige smag. Du kan fx bruge spinat i en indbagt kylling med pesto.
LÆS OGSÅ: 10 råvarer du skal spise i september