Mad

Ægte ramen på fond

Ramen er en japansk nudelsuppe, der smager forførende godt, og her kan du få ramen-ekspert Tove Nilssons opskrift på en lækker mushroom tofu ramen på fond.
af Christine Agertoft / Opskrift og foto fra bogen "RAMEN - varme retter til en kold tid"6.01.2017

Ramen er noget af det mest trendy, du kan spise lige nu, og nogle påstår, at man ligefrem kan blive afhængig af den japanske ret. En af dem er kok og madskribent Tove Nilsson. Hun er næsten besat af ramen, og har igennem flere år studeret og spist sig igennem et utal af ramen-retter. Nu udgiver hun bogen "Ramen - varme retter til en kold tid", der er fyldt med tips, tricks og opskrifter på ramen. Vi har fået lov til at give dig opskriften på denne mushroom tofu ramen lavet på en lækker fond af svampe.

Smag også: Ramen-suppe med æg

Opskrift på mushroom tofu ramen

En god fond er det vigtigste i en ægte ramen. Du kan sagtens købe ramen-nudler i færdige, men fonden skal laves fra bunden. Derfor består denne opskrift af 2 trin. Nummer 1 er fonden, som du kan lave på forhånd og bruge ad flere omgange. Nummer 2 er nudlerne og topping. God fornøjelse!

1) Fond til ramen

Antal: ca. 2 liter fondIngredienser:
  • 12 tørrede shiitakesvampe
  • 6 tørrede morkler
  • 300 g friske shiitakesvampe
  • 3 stk. kombutang (10-12 g)
  • 2 hele forårsløg
  • 10 cm ingefær, i skiver
  • 21/2 liter vand
  • 11 2 dl japansk soja salt
Fremgangsmåde:
  • Bring svampe, tang, løg, ingefær og vand i kog i en stor gryde. Lad det simre i ca. 30 minutter.
  • Sluk for blusset, og lad fonden trække i ca. 3 timer.
  • Sigt fonden.
  • Varm fonden op og smag til med soja og salt.

2) Mushroom tofu ramen

Antal: Til 4 portionerIngredienser:
  • 16 dl svampefond (følg opskriften herover)
  • 4 portioner ramennudler
  • 200 g friske shiitakesvampe
  • 1 spsk. jordnøddeolie
  • 300 g silketofu, i tern
  • 200 g enokisvampe, i små bundter
  • 80 g mizunasalat eller spæde spinatblade
  • 1 portion friteret skalotteløg
  • 4 spsk. furikake (Find det fx her!)
  • salt
Fremgangsmåde:
  1. Bring en stor gyde saltet vand i kog til nudlerne.
  2. Varm fonden i en gryde.
  3. Varm fire skåle op med kogende vand, så fond og nudler bedre kan holde sig varme. Hæld vandet fra igen lige før serveringen.
  4. Rist shiitakesvampene i 1 spsk. olie på en pande ved varme. Drys let med salt.
  5. Kom fonden i skålene.
  6. Kog nudlerne i ca. 45 sekunder i spilkogende vand, helst i en nudelkurv eller sigte for at vandet kan genbruges og nudlerne løftes hurtigt op, når de er kogt. Det er et spørgsmål om sekunder, hvis de hverken skal have for lidt eller for meget. Slå vandet ud af dem og kom dem i skålene med fonden
  7. Top op med shiitake, tofu, (rå) enoki, mizuna, ristede skalotteløg og furikake.

Hvis du har fået smag for Ramen, så kan du finde Tove Nilssons Ramen-bibel "Ramen - varme retter til en kold tid" her!

Sponsoreret indhold