Brød

OPSKRIFT | Hjemmebagte hveder

Det er nemt og lækkert at bage sine egne hveder til Store Bededag.
af Camilla Zarah Lawes 9.05.2017

At spise varme hveder aftenen inden Store Bededag er en tradition, der stadig håndhæves i mange danske hjem. Traditionen er gammel og kommer faktisk af, at bagerne skulle holde lukket på helligdagen og derfor bagte ekstra meget brød dagen før - brød, som folk simpelthen ikke kunne holde sig fra om aftenen.

De lækre lune hveder kan selvfølgelig købes ved bageren, men de er faktisk ikke besværlige at lave selv. Og så smager de altså himmelsk (!), når de kommer direkte fra ovnen.

Opskrift på hjemmebagte hveder:

Tid: 15 minutter
Hævetid: 30 minutter
Bagetid: 25 minutter
Antal: 12 stk.

INGREDIENSER:

  • 50 g gær
  • 4 dl sødmælk
  • 100 g smør
  • 1 tsk. salt
  • 4 spsk. rørsukker
  • 1 tsk. kardemomme
  • 2 æg
  • 500-600 g hvedemel
  • lidt mælk til pensling

Til serveringen: Smør og evt. syltetøj

LÆS OGSÅ: WEEKEND BITES | Abrikos- og gulerodsmuffins

FREMGANGSMÅDE:

  • Smuldr gæren i en stor skål.
  • Lun 2 dl mælk og smørret i en gryde. Hæld de resterende 2 dl kold mælk og den varme mælkeblanding over gæren.
  • Rør salt, sukker og kardemomme i.
  • Rør 1 æg i ad gangen, og rør derefter melet i, og ælt til en glat dej.
  • Lad dejen hæve lunt og tildækket i 30 minutter, og tænd ovnen på 220°.
  • Ælt dejen godt, og del den i 12 stykker. Tril stykkerne til boller, og sæt dem helt tæt i en bradepande beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve lunt til dobbelt størrelse.
  • Pensl med mælk og bag bollerne i ovnen på næstnederste rille i 25 minutter.
  • Lad dem afkøle på en rist.
  • Servering: Skær hvedebollerne over, og rist dem i ovnen i 8 minutter ved 230°. Servér med koldt smør og evt. syltetøj.

LÆS OGSÅ: WEEKEND BITES | Mazarin med hindbær, pistacienødder og hvid chokoladecreme

Sponsoreret indhold