Ølandshvede giver dine hjemmebagte boller en dejlig smag, så du kun kan få en god start på dagen! Her får du opskriften på lækre, langtidshævede ølandsboller. Dejen skal hæve natten over, men så har du også lune, nybagte boller til morgenbordet!
af Louisa Lorang.9.02.2024Foto: Rikke Westesen.
10 stk
Ingredienser
5 dl koldt vand
20 g gær
550 g ølandshvedemel
1 tsk. salt
1 spsk. olivenolie
Sådan laver du langtidshævede ølandsboller
Hæld vand og gær i en røremaskine. Rør det sammen til gæren er opløst. Tilsæt mel og salt. Ælt dejen på røremaskinen med den flade krog ved helt lav hastighed. Dejen skal blot lige samles. Lad den hvile i ca. 10 minutter.
Ælt herefter dejen i røremaskinen ved høj hastighed i 4-5 minutter. Skift til dejkrog, og ælt igen ved middel hastighed i ca. 5 minutter. Saml dejen til en kugle.
Smør en skål med olivenolie. Læg dejen i skålen, og dæk den med husholdningsfilm. Lad den hæve på køl natten over.
Tag dejen ud af køleskabet, og lad den efterhæve i 30 minutter. Sæt en bageplade i ovnen. Tænd ovnen på 250° varmluft.
Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 8-10 boller med en dejskraber. Dejen er blød, og bollerne skal blot være rustikke og sammenhængende. Læg dem direkte på bagepapir.
Træk bagepapiret med bollerne over på den varme bageplade, og bag dem straks i ovnen i 10-14 minutter, til de er gyldne.
TIP: Hvis du ikke har en røremaskine, kan du i stedet bruge en elpisker med dejkrog. Husk altid selv at justere mængden af mel, når du laver dej.