Brød & Boller

Focaccia med pesto

Et lækkert og luftigt brød, der her serveres med en hjemmelavet grøn pesto. Det er en kombi, der er til at forstå!
Af Louisa Lorang / Foto: Columbus Leth12.02.2025
1 stk

Ingredienser

  • 8 g gær
  • 4 dl lunt vand
  • ½ spsk. flagesalt
  • 1 tsk. sukker
  • ½ dl olivenolie
  • 500 g hvedemel
  • ½ dl olivenolie
  • 1 håndfuld frisk rosmarin
  • 2 tsk. flagesalt

Pesto

  • 50 g pinjekerner
  • 75 g parmesan
  • 1 fed hvidløg
  • 4 håndfulde frisk basilikum
  • Salt
  • 2 dl olivenolie

Sådan laver du focaccia

  1. Rør gæren ud i vandet i en røreskål, og tilsæt salt, sukker og olie. Rør mel i, til det er fordelt i dejen, men dejen ikke er helt glat. Lad dejen hvile på køkkenbordet i 20 minutter.
  2. Lad dejen blive i røreskålen. Stræk den ved at folde hvert hjørne ind over dejen. Fold 4 gange fra hvert sit hjørne. Det er nemmest med våde fingre. Gentag tre gange. Dæk dejen med et rent klæde, og lad den stå i 3-4 timer på køkkenbordet. Stræk dejen hver time.
  3. Hæld dejen i en smurt bradepande (ca. 24 x 30 cm). Træk den ud, så den fylder hele bradepanden. Er det svært at få den trukket ud, så lad den hvile i 20-25 minutter, og prøv igen. Dæk dejen til, og sæt den på køl natten over.
  4. Tag dejen ud om morgenen. Lad den efterhæve tildækket på køkkenbordet i 2 timer. Dejen bør nu være smuk og luftig.
  5. Tryk fingrene i dejen, og dryp lidt olie i fordybningerne. Sæt rosmarinkviste i, og drys med flagesalt.
  6. Tænd ovnen på 230° varmluft. Bag brødet i 20-25 minutter, til det er gyldent og gennembagt. Tag det ud, og lad det køle 5-8 minutter i bradepanden. Vend det ud, og lad brødet køle helt af på en bagerist.

Pesto

  1. Rist pinjekernerne let på en tør pande. Lad dem køle lidt.
  2. Blend pinjekerner, friskrevet parmesan og pillet hvidløg groft i en foodprocessor eller minihakker. Tilsæt basilikum, og blend igen. Krydr med salt, og blend med olie. Smag til.

Servering

  1. Skær focacciaen i aflange stykker, og servér med pesto.

Tip: Husk også at bruge stilkene fra basilikum i pestoen, så du får brugt hele krydderurten - det er masser af smag i dem også. Bare klip både stilke og blade i, og blend med olie og de andre ingredienser, til pestoen har den ønskede konsistens.

Sponsoreret indhold