Det har en stor betydning for Kristine Anthoni Brandis at hive de mange æsker med julepynt frem hvert år, når december nærmer sig.
For her gemmer sig skattene af alverdens julepynt, som hun har samlet i årenes løb.
Blandt favoritterne er antikke arvesager fra oldemor og mormor og det pynt, som Kristines børn selv har lavet.
– Jeg elsker at finde de gamle kasser frem og bliver hver gang lige nostalgisk over det. Der er et minde og en historie bag hvert et stykke pynt, og jeg kan huske, hvor alt er fra. Jeg passer godt på hver en lille ting, pakker det ind i silkepapir og opbevarer det i den samme kasse. Mine børn er altid med til at pakke pynten ud og hænge det op. Det koster lidt ødelagt pynt i ny og næ, men det er det værd at involvere børnene i noget så hyggeligt og minderigt, siger Kristine.
Selv om den gamle antikke pynt har en særlig plads i hjertet, foretrækker Kristine at blande det med nyere håndlavede ting såsom papirklip, små hæklede ting, pynt i fine tekstiler, perler og keramik for at skabe et mere nutidigt udtryk, men stadig med et nostalgisk præg.
I julen skrues der gerne lidt op for farverne, og her er børnenes hjemmelavede pynt et velkomment indslag.
– Det er ikke rigtig jul uden børnenes klipperier. Jeg bor normalt mere enkelt og farveafstemt, men i december må det godt stikke lidt mere af. Julen er børnenes tid, og den skal være magisk med masser af pynt, farver og overraskelser, siger Kristine.
Kristine har boet i Frederiksberg-lejligheden i 12 år og har både renoveret og indrettet den med respekt for den originale byggestil fra 1935. Der havde kun været én tidligere ejer til lejligheden, hvilket overlod smukke originale og uberørte detaljer som stuk, døre, paneler og håndtag.
– Det var de mange velbevarede detaljer, som jeg faldt for, første gang jeg så lejligheden. Små fine detaljer, som næsten ingen ser, men som jeg ser og værdsætter. Jeg bliver altid mindet om, at jeg burde skifte de gamle radiatorer i støbejern, men det kommer aldrig til at ske, siger Kristine.
Hun holder ikke jul hjemme, men sørger alligevel for, at der er et stort juletræ til at pynte i stuen hvert eneste år.
– Det bedste ved julen er alle dens traditioner og de ting, man gør år efter år. Julen er ikke omskiftelig som alt muligt andet, og det føles trygt og rart. Men det er samtidig også den måned, hvor man opdager, hvad der ikke er der mere, og hvordan tingene har ændret sig, siger Kristine.
Hun holder især af traditionsrige begivenheder med familie og venner, også selv om tingene har ændret sig, efter at hun fik børn.
– Jeg har en tradition med mine veninder, hvor vi mødes første weekend i december og bager. Engang var vi oppe på otte forskellige opskrifter og havde forberedt alt hjemmefra. Efter at vi har fået børn, mødes vi med en færdiglavet dej fra supermarkedet, der bare skal skæres og smides i ovnen. Men det er stadig mindst lige så hyggeligt og en god mulighed for at kigge hinanden i øjnene i en travl tid.
Selv om juleaften ikke holdes hjemme, er det et must for Kristine at have et smukt juletræ stående op til jul. I flere år fik Kristine en ny lysholder fra Georg Jensen forærende af sin svigermor, og det er blevet til en fin samling. De gyldne julekugler med kransekageglasur og topstjernen har hun siden arvet af sin mormor. Væglampen er fra Nuura.
Hvem?
Kristine Anthoni Brandis, 36 år, projektleder hos To The Moon, Honey, sammen med børnene Vigga på syv år og Sigurd på to år.
Hvad?
Lejlighed på 153 m² i en ejendom fra 1935 på Frederiksberg.
Der er pyntet hyggeligt op til jul i stuehjørnet med levende lys i flere farver og forskelligt pynt hængt på grene. For at skabe ro og hygge i stuen er der indrettet med tekstiler som et stort blødt berbertæppe samt lange florlette gardiner. Gulvtæppet er fra Another Ballroom, gardinerne fra And Drape, og sofabordene er et tidligere samarbejde mellem Stilleben og Made a Mano.
Hvilken drink serverer du for dine julegæster?
Det skal være noget let inden en lidt tung julemiddag. Jeg elsker kombinationen af gin og granatæble, så det vil jeg lave en drink af sammen med noget mousserende vin og sirup. Men ellers er et glas kold hvidvin også altid dejligt.
Hvilken slags pynt finder man aldrig på dit juletræ?
Jeg får lyst til at sige nyproduceret pynt af plastik, men jeg vil aldrig sige aldrig.
Hvis du skulle ønske dig julegaver fra én bestemt interiørbutik, hvilken skulle det så være?
Det er svært at udvælge kun én, men jeg tror, det vil være Stilleben.
Er dit hjem i forvejen præget af visse nuancer såsom pasteller, kan det se gennemført ud at føre det videre i pynten. Her er en af de gamle julepyntsæsker fyldt med nostalgi og gode minder i form af vintagepynt mikset med noget nyt som f.eks. det lysegrønne agern fra Birkelund Boutique.
I stedet for den klassiske adventskrans er en idé at sætte en masse forskellige stager i en cirkel. Kransen er her i stedet kommet op i vinduet. Gulvtæppet er fra Another Ballroom, gardinerne fra And Drape, og sofabordene er et tidligere samarbejde mellem Stilleben og Made a Mano.
Julepynten må gerne være lidt skæv, nostalgisk og i alle farver. Her en perleklokke fra Instabydomi.
Smukke messingdetaljer på lamper og møbler i træ skaber et varmt modspil til de mere kølige grå og grønne farver, man finder i køkkenet. Snedkerkøkkenet er fra Handcrafted Interior, lysekronen fra Louis Poulsen, og vægfarven er Son of Mr. Green fra File Under Pop. Bordet er fra Eberhart og kanden fra Georg Jensen.
Skab nostalgisk julehygge med blød pynt i mønstrede tekstiler, der leder tankerne hen på mormors hjemmelavede julesysler. Har du mod på at sy dit eget stofpynt, så gå på genbrugsjagt efter gamle slips, tørklæder eller duge i fine mønstre.
Den herskabelige lejlighed er indrettet enkelt i lyse toner. I julen er der skruet ekstra op for pynt og farver. Som altid pynter Kristine julebordet med friske blomster, levende lys, dug og stofservietter, så udtrykket bliver hyggeligt og varmt. Glimmerrosetterne er fra Papirkalas, de grågrønne stofservietter fra Merci Merci, og lysestagen er fra Stoff Nagel.
Ved at vælge et unikt stykke julepynt til hver en gæst, får man sin egen personlige juletallerken. Her har Kristine lagt papirrosetter i forskellige farver og mønstre ved hver en tallerken. Rosetterne er fra Papirkalas.
Små stager fra Georg Jensen og loppemarkeder giver stemning i køkkenet, der er fra Handcrafted Interior med bordblade i jura grau-marmor. Væglampen er fra Nuura Copenhagen, mens pendlen i børstet messing er fra Occhio.
I det enkelt indrettede soveværelse i grå og grønlige toner er der dækket op til hygge på bakken, der er et loppefund. Kopperne er fra Yonobi Studio, mens tekanden er fra Stilleben. Sengetøjet er fra Aiayu og puderne fra Tekla. Gardinerne er fra And Drape.