Skal der en virkelig lækker smagsoplevelse på bordet, når du skal nyde en god kop kaffe, så er chokoladetærte med et tvist af karamel og salt et godt bud. Server den efter en god middag bestående af for eksempel lam - eller bare når lækkersulten melder sig.
Prøv også opskriften: Jordbærtærte med chokolade
Opskrift på chokoladetærte med salt og karamel
6 personer
Tærtebund - det skal du bruge:
150 g hvedemel
50 g rugmel
50 g kakao
50 g flormelis
150 g smør
2 æggeblommer
Karamel - det skal du bruge:
325 g sukker
3 spsk lys sirup
¼ tsk Læsø sydesalt
100 g smør
1 dl piskefløde
1 spsk cremefraiche 18 %
Sådan laver du ganache:
175 g mørk chokolade, 62-65 %
2 dl piskefløde
½-1 spsk Læsø sydesalt eller flagesalt til at drysse med
Prøv også opskriften: Kiksekage med mørk chokolade
Tærtebund: Bland hvedemel, rugmel, kakao og flormelis. Smuldr smørret i, indtil blandingen ligner savsmuld. Saml dejen med æggeblommerne. Pres tærtedejen ud i en smurt tærteform, 26 cm i diameter, og stil den tildækket i køleskabet i mindst 1 time. Tag den ud, læg et stykke bagepapir hen over tærtedejen, og fyld den med enten tørrede bønner eller kikærter, sådan at papiret bliver holdt på plads. Bag tærten ved 175° i 15 min. Fjern bønner og papir, og bag bunden i yderligere 5 min. Køl den ned i tærteformen på en rist.
Karamel: Hæld sukker, sirup, salt og 6 spsk vand i en tykbundet gryde, og kog det op. Lad det simre uden at røre, til et termometer viser 170°. Tag gryden fra varmen, og rør smør, piskefløde og cremefraiche i, indtil karamellen er ensartet og glat. Hæld den i den afkølede tærte, og stil den på køl i ca. 3 timer, til den har sat sig.
Ganache: Hak chokoladen fint. Kog fløden op, og hæld den over chokoladen, imens du rører med en dejskraber, indtil al chokoladen er smeltet. Hæld ganachen over karamellen, og drys med salt. Stil tærten i køleskabet i 3 timer eller natten over.
Prøv også opskriften: Chokolade-mandelkage