Desserter og kager

Panforte med hasselnødder, valnødder og mandler

Panforte er en kompakt kage med en intens smag. Spis den i små stykker som en slags konfekt. Opbevar panforten i en kagedåse, så holder den sig fint i ugevis.
af Christine Bille Nielsen og Camilla Biesbjerg Mikkelsen, Foto: Henrik Freek og Betina Hastoft23.03.2019

10 personer

Panforte:
100 g hasselnøddekerner
100 g mandler
100 g valnøddekerner
100 g tørrede figner
100 g tørret appelsinskal
100 g sukat
60 g kakaopulver
½ tsk stødt allehånde
½ tsk stødt koriander
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt ingefær
75 g hvedemel
125 g sukker
140 g honning
rund bageform eller springform (ca. 20 cm i diameter)

Pynt:
1-2 spsk flormelis

Panforte: Bred hasselnødderne ud på en bageplade og mandlerne ud på en anden. Stil pladerne i ovnen ved 180° varmluft, og lad nødderne blive brune. Nødder og mandler kan ikke være på samme bageplade, da de ikke nødvendigvis skal have lige lang tid. Mandlerne skal bage 8-12 min., og nødderne skal bage, til skallen løsner sig.

Gnid skallen af nødderne, så snart de er kølet let af. Skru ovnen ned til 150°, og lad den være tændt

Hak valnødderne groft. Skær fignerne i små terninger. Kom valnødder og figner i en stor ælteskål sammen med appelsinskal, sukat, kakao, krydderier, mel og de hele, brunede mandler og nødder. Kog sukker og honning op i en kasserolle, og lad det koge godt igennem. Brug evt. et termometer til at måle, at temperaturen kommer op på 115°.

Rør hurtigt den meget varme sukkermasse sammen med alle ingredienserne i ælteskålen. Det bliver meget tungt at røre, men fortsæt med at røre så længe som muligt. Hæld dejen ud på bordet, og ælt den, til den er sammenhængende. Beklæd bageformen med bagepapir, og tryk dejen omhyggeligt ud i formen - den skal være flot rund, og overfladen skal være flad og glat.
Bag kagen i ovnen ved 150° i ca. 30 min. Lad den køle af i formen.

Servering: Træk bagepapiret af den helt afkølede kage, og pynt den med 1-2 spsk sigtet flormelis.

Sponsoreret indhold