De danske dessertklassikere smager af sommerdage med familien, og de kan stadig vække minder. Rødgrød med fløde må være en af de desserter, som minder os mest om den varme årstid.
Den kolde dessert fyldt med sommerens røde bær er en perfekt afslutning på en lun grillaften. Og så smager den himmelsk med cremet fløde til.
Andet end rødgrød med fløde? Prøv denne luksusgrød med jordbær og hindbær!
Den traditionelle dessert er god i sig selv, men kan også tåle et lidt mere moderne tvist i både smag og udseende. Du kan for eksempel opgradere din rødgrad med sprød rugbrødsknas.
Antal: 4 personer
RØDGRØD:
200 g jordbær
200 g ribs
200 g syrlige kirsebær
200 g hindbær
2 dl vand
150 g sukker
1 stang vanilje
3 spsk maizena
evt. lidt citronsaft
RUGBRØDSMANDELKNAS:
200 g tørt, mørkt rugbrød med kerner
40 g mandler
40 g sukker
40 g smør
MANDELFLØDE:
2½ dl piskefløde
½ dl amaretto
RØDGRØD:
Rens al frugten, nip jordbær, rib ribsene, og udsten kirsebærrene.
Tag ca. ¼ af hindbær, jordbær og ribs fra, og gem dem til senere.
Kom de resterende bær i en gryde sammen med vand, sukker, vaniljekorn og -stang.
Bring det hele i kog, og lad frugten koge sagte i ca. 10 minutter.
Rør maizena ud i lidt vand, og rør blandingen i frugten i en tynd stråle og under omrøring, til grøden tykner. Kog igennem i et par minutter.
Smag grøden til med citronsaft og evt. mere sukker. Hæld rødgrøden i en skål, og dæk den med husholdningsfilm helt nede på overfladen, så grøden ikke danner skind.
Lad rødgrøden køle af til stuetemperatur inden servering.
RUGBRØDSMANDELKNAS:
Riv rugbrødet på den grove side af et rivejern, eller kør det til groft smulder i en foodprocessor.
Smut mandlerne, og hak dem groft. Bland rugbrød, sukker og mandler sammen i en skål.
Varm en pande op ved middelvarme, tilsæt smørret og lad det bruse uden at brune.
Hæld rugbrødsmandelblandingen på panden, og steg den igennem, mens du konstant vender rundt i den med en træspatel.
Steg til blandingen virker sprød, og sukkeret er karamelliseret på brød og mandler – det tager ca. 10 minutter.
Vip hele herligheden over på en tallerken med køkkenrulle, og lad den køle af. Bland fløde og amaretto.
Vend de friske bær i grøden umiddelbart inden servering. Anret rødgrøden i små skåle med rugbrødsmandelknas på toppen, og server med iskold mandelfløde i en kande ved siden af.