Foråret er her, sommeren er liiige om hjørnet og der er rig mulighed for at bringe sommerstemning med i køkkenet. I denne uge sætter vi fokus på asparges, som må siges i den grad at være en dansk sommerspise. Opskrifterne og billeder leveres af bloggen vanløse blues.
Salat med Asparges æble og broccoli
Sprød, dampet broccoli, knasende forårs friske asparges og forårsløg, syrligt æble, ristede pinjekerner og den altid skønne sennepsvinagrette!
Lav den nu, mens det er til at få friske asparges, det er til at betale for og server salaten til alt fra hverdags frikadeller, kylling, gris, bøf eller fisk.
Opskriften er til 1-2 salat sultne mennesker.
Du skal bruge:
1 broccoli
1 bundt asparges
1 æble
1 bundt forårsløg
1 håndfuld pinjekerne
4-5 spsk sennepsvinagrette
Sådan gør du:
Skær broccolien i midre buketter og damp dem i let saltet vand i 1 min.
Hæld vandet fra i et dørslag og lad broccolien køle af.
Rist pinjekernerne på en tør varm pande til de er gyldne og begynder at dufte. Læg dem på en tallerken og lad dem køle af.
Bræk de trævlede ender af aspargesene, skyld dem, dup dem tørre og skær dem i diagonale stykker på ca. 1,5 cm.
Skær den øverste grimme top af på forårsløgene, og skyld dem grundigt. Skær både den hvide del og den grønne del af foråsløget i tynde skiver.
Skyld æblet, fjern kernehuset og skær det i små tern på ca. 1x1 cm.
Kom nu broccoli, asparges, forårsløg og æble i en stor skål og vend det med sennenpsvinagrette.
Drys med ristede rinjekerner og pynt evt. med ærtespirer.
Forårstærte med kødbund
Tærte med kødbund - det lyder måske lidt mærkeligt. Men det er en genial erstatning af den klassiske melbund, det smager super godt og det er kun fantasien, der sætter grænser for hvad der kan kommes i sådan en tærte. Her er det en forårsfrisk version med asparges, tomater og feta.
Prøv og en anden version på tærter med kødbund med aubergine og chevre her.
Kødbund:
400 g hakket kylling
1 tsk salt
1 tsk tørret oregano
Fyld:
200 g grønne asparges
100 g cherry tomater
50 g god fed feta
Lidt purløg
Æggemasse:
2 store økologiske æg
Salt og peber
1 dl græsk yoghurt
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 160 grader.
Ælt krydderierne godt ind i kødet.
Kom kødet i en rund form, smurt med olie og mas kødet godt ud og så højt op ad kanterne som muligt. Brug evt. en våd ske, det gør processen meget lettere.
Sæt kødbunden i ovnen og forbag den i 20 min.
Pisk æggene sammen med salt, peber og græsk yoghurt.
Hvis bunden har afgivet meget væde under forbagningen, hældes det fra.
Skyld tomater og asparges og dryp dem godt af. Knæk den trævlede ende af aspargesene.
Tomaterne halveres, asparges skæres i mindre bidder og fetaen i tern.
Fordel tomater, asparges og feta over kødbunden. Drys med purløg og hæld æggemassen over.
Sæt formen tilbage i ovnen og bag den i ca. 40 min.
Tæten er god lun, men næsten bedre kold til frokost dagen efter.
Server tærten sammen med en lækker salat.
Laksesalat:
250 g laks
100 g hytteost 4 %
100 g skyr
10 asparges
Purløg
salt og peber
Kom laksen i et ildfast fad, drys med lidt salt og peber og bag den i en 160 grader varm ovn i 20 min.
Kom den bagte laks over i en skål og pluk det fra hinanden med en gaffel.
Stil det i køleskabet for at køle ned.
Når laksen er kold, røres hytteost og skyr i, smag til med salt og peber. Pas på med salten, da hytteosten er saltet.
Knæk enderne af aspargesene, skær dem i mindre bidder og rør dem i laksesalaten.
Klip lidt purløg og rør det i.
Server til ristet rugbrød, fyld salaten i en æggewrap eller spis den til salat ...