Grønt

Lakrids

Lakrids er det nye sort! Men hvad kan man egentlig bruge lakrids til? Lær alt, hvad du vil vide om lakrids her.
af Dorthe Plechinger, Foto: Flemming Lyng, Knud Vedel, Dorthe Plechinger og Lars Ranek5.06.2012

Bliv klog på lakrids

Lakrids stammer fra en rod på busken Glycyrrhiza glabra, der gror vildt eller dyrkes i lande med ekstreme temperaturer som fx højsletterne i Afghanistan, Iran, Pakistan og Kina. Enkelte europæiske lande som Italien og Grækenland dyrker dog også små mængder af lakrids. Lakridsens smag dannes dels af ekstreme temperaturforskelle på fx - 30° om vinteren og + 40-45° om sommeren. Det betyder, at busken stresses, og det er denne 'stress', der giver den koncentrerede smag af lakrids i rødderne. Når rødderne er tre år gamle, hives de op, tørres i solen og sendes til forarbejdning - fx i USA. Her hakkes de tørrede rødder op i to cm-størrelser og koges. Dels får lakrids en stor del af sin smagsprofil ud fra den temperatur, rødderne koges i. Herefter udvikles enten en sirup af en indkogning af saften, en klump af lakrids eller et pulver. Lakrids kan enten tilsættes salt eller fungere som sød lakrids. Lakrids bruges især i tobaksindustrien, men også medicinal- og madindustrien bruger den som fx hostesaft og til at dæmpe en grim smag i medicinen eller fremhæve en god i madprodukter. Også ølindustrien bruger lakrids i produktionen. Kun ca. 14 procent af verdens lakrids bliver brugt som konfekture.
Kilde: Scagro.dk

Læs om lakridsen

www.lakridsfestivalen.dk
www.scagro.dk
www.renlakrids.dk

Hvad skal vi drikke til lakrids?

Lakrids har en markant smag, der rammer ganen samme sted som en fed vin med høj alkoholprocent. Derfor er det især de fede oversøiske vine som fx Syrah eller Zinfandel, du skal gå efter, mener Flemming Holm, kok og sommelier fra Grilleriet, der også anbefaler en fed, fadlagret Bourgogne. Det kan dog også være vine fra Rhônedalen, siger sommelier Kristian Ploug Jørgensen fra samme sted. Eller fadlagrede, hvide amerikanske eller australske vine. Men ingen regel uden undtagelse: Faktisk har han prøvet at servere en Rosa Regale fra Banfi i Brachetto d'Acquiområdet til en ret med lakrids. Det er en halvtør mousserende rosévin med kun 7 pct. alkohol og en fin blød smag af jordbær/rabarber. Den passede fortrinligt til lakrids.

Kend din lakrids

Den engelske er 'hardcore', hård og har en smag af ren lakrids. Den finske lakrids er blød og kan være enten salt eller sød. Den sydeuropæiske lakrids er hård og har et strejf af anis-blomsteragtig smag. Den amerikanske lakrids fås i rød og sort, men er ikke, hvad vi i Danmark forbinder med smagen af lakrids.
Kilde: Tage Kusk, Johan Bülow Lakrids

Brug lakrids i maden

Sponsoreret indhold