Grønt

Kvæder

Oldtidens guldæble fra et guddomeligt træ
af Redaktionen Foto: Tine Edinger29.10.2012

Kvædetræer vokser overalt langs Middelhavets kyster. Herhjemme er de ikke lige så almindelig, som de var engang, men de ses dog stadig i nogle danske frugthaver. Frugter er stenhårde og har en let besk smag. Der findes både æble- og pærekvæder, som har en forskellig smag. De bruges begge i både salt og sødt køkken. Særligt i det marrokanske og persiske tagine-retter, bruges kvæder sammen med kød og grøntsager.

Vidste du…
Under Anden Verdenskrig var kvæder de erstatningsslik, som man spiste som konfekt, og hos få hører kvædebrød stadig med til julens godter.

Tilberedning
Kvæder kan enten bruges til marmelade, i brød eller konfekt. Den mest almindelige anvendelse er kompot, marmelade eller gelé på grund af frugtens høje indhold af pektin.

Sæson
Oktober til februar

Se opskrifter med kvæder:
Bagte karamelliserede kvæder
Mince pie
Marrokansk and med oliven og citron

Sponsoreret indhold