Rødbede er en rund til aflang rodfrugt, hvor både roden og bladene kan bruges. Vi kender bedst den rødviolette rødbede, men rødbede kan også være hvide, gule, stribede og sorte.
Sprængt spidsbryst med syltede rodfrugter (rødbeder) og peberrod
Quinoafrikadeller med rødbede og spidskåls-tzatziki
Rødbeder med dildfrø og fennikelfrø
Bagt torsk med rødbeder i sennepsdressing
Rødbede er nok mest kendt herhjemme som syltet rødbede og uundværlig til den lune leverpostej til julefrokosten. I Rusland indgår rødbede som hovedingrediens i nationalretten borsjtj. Rødbedebladene bruges som babyleaves på lige fod med fx rucola som bladsalat.
Rødbedesaft afgiver rigtig meget farve, så alle retter med (den rødviolette) rødbede vil få en meget karakteristisk rødviolet til lyserød farve, der nærmest ser helt giftig ud.
Vidste du…
At du kan bruge rødbedesaft til at farve glasur med? Skal du fx lave en lagkage, hvor glasuren skal være rigtig lyserød, er rødbedesaften den oplagte farvegiver, da saften giver en klar lyserød farve.
Holdbarhed
Rødbede har som alle andre rodfrugter rigtig lang holdbarhed, hvis den bare opbevares rigtigt. Rødbede kan holde sig op til 2 mdr. ved køleskabstemperatur.
Anvendelse
Rødbeder kan spises rå, bages i ovnen, evt. sammen med andre rodfrugter, eller bruges i en klassisk borsjtj. Du kan også selv sylte dine rødbeder.
Sæson
September-marts