Lige nu kan du finde mange spændende, sprøde og ikke mindst velsmagende urter på de danske strande. En af dem er salturten. Den findes på strandenge og tidevandsområder, hvor saltvandet dagligt kommer ind, og så findes den i vadehavsområder. Den kan høstes mellem juni og august, hvor den øverste del af planten over jorden klippes af med en saks. Fra september bliver den træet og smager ikke godt.
Den kan bruges frisk i mange forskellige retter, hvor den giver et knasende sprødt og mildt salt pift. Den minder lidt om asparges og ud over natrium er den rig på jod og vitaminer. Planten har leddelte sukkulente stængler og minder lidt om en minikaktus.
Prøv også: Frisk is med citrongræs
Salturt kan tørres og bruges i stedet for havsalt, da planten har 15-30 procent saltindhold. Tør den i solskin og knus derefter de tørrede urter i en morter, så har du en lækker urtesalt.
Planterne skylles grundigt inden brug. De kan bruges som asparges, spises rå som en delikat lille snack eller bruges i en salat. Hvis du blancherer den smager den himmelsk til en fiskeret eller som en del af en forret. Hvis du ikke har plukket så mange, så brug dem som spiselig pynt.
FÅ LÆKRE OPSKRIFTER MED SÆSONENS RÅVARER HER!
1. Salturt
Er både læskende og salt på samme tid. Spis den rå i en salat, eller damp som tilbehør til fx fisk.
2. Strandgåsefod
Minder om salturt, men har mindre kraftige blade og smager mindre af salt. Kan ellers bruges på samme måde.
3. Strandvejbred
Ligner et kraftigt græsstrå, men smager kraftigt parfumeret i retning af koriander. Brug den i salater eller som et nordisk tvist til orientalske retter.
4. Strandmalurt
En grågrøn busk, der bliver temmelig høj. Bladene er bitre og oplagte at bruge i snaps. Men prøv også et par små grene i en kraftig gryderet.
I Mad & Bolig nummer 8, som udkommer den 16. juli 2015, kan du læse meget mere om Vadehavets spiselige guld i reportagen "Vadehavets skatkammer"!
I galleriet har vi samlet et par eksempler på enkle og smagsgode retter med salturt: