Bagt kartoffelmos med burrata
Den traditionelle kartoffelmos er både blød og cremet, men hvis du bager mosen i ovnen, får den også en gylden og sprød overflade.
I denne opskrift på bagt kartoffelmos er der tilsat burrata, og mosen serveres desuden sammen med en ansjosdressing.
Ansjoser giver umami, som godt kan være en svær smag at finde til dressinger. Sammen med oliven og kapers er ansjoser meget salt, så det kan være en god idé at smage på dressingen, før du smager til med salt og peber, så dressingen ikke kommer til at smage for meget af salt.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Da spanierne røvede Sydamerika i 1500-tallet, blev den hjembragte skat i form af kartofler meget værd. Først nåede den Sevilla, siden Nordeuropa og endelig Asien. I dag er kartoflen den 3. mest dyrkede afgrøde efter ris og hvede - og Kina dyrker allerflest.
Det mest kartoffelspisende folk er hviderusserne, der indtager 175 kilo hver om året.
Opskrift på bagt kartoffelmos med burrata og ansjosdressing
Antal: 4-6 personer
Det skal du bruge for at lave bagt kartoffelmos med burrata og ansjosdressing
- 1 kg store kartofler
- 2 dl græsk yoghurt naturel
- 50 g smør
- ½ dl olivenolie
- Salt og friskkværnet peber
- 1 usprøjtet citron
- 1 burrata
Ansjosdressing:
- 2 dl olivenolie
- ½ dl æbleeddike
- 1 tsk. akaciehonning
- 5 ansjosfileter
- 100 g sorte oliven
- 50 g kapers
- Salt og friskkværnet peber
Sådan laver du bagt kartoffelmos med burrata og ansjosdressing
- Skræl kartoflerne, og skær dem ud i grove stykker.
- Kog dem i en gryde i 25-30 minutter med vand uden salt, indtil kartoflerne er helt møre.
- Hæld vandet fra, og lad dem dampe lidt af i gryden.
- Mos kartoflerne til en grov kompot.
- Tilsæt yoghurt, smør i små tern og olivenolie, og bland til en blød kartoffelmos.
- Smag mosen til med salt, friskkværnet peber og fintrevet citronskal.
- Kom mosen op i et ildfast fad.
- Bræk burrataen ud i stykker, og kom dem på toppen.
- Sæt fadet i ovnen, og bag det ved 200° i 20-25 minutter, indtil overfladen er gylden og sprød.
- Tag fadet ud, og servér med ansjosdressing.
Ansjosdressing:
- Rør olie, eddike og honning sammen i en skål.
- Hak ansjoser, oliven og kapers helt fint, og kom det op i dressingen.
- Rør rundt, og lad den trække smag 5-10 minutter.
TIP! Når du lader kartoflerne dampe lidt af, forsvinder en del væde, så de bedre kan suge yoghurt og smør.