Der findes en væld af bønner og linser, men de er ikke alle lige intregrerede i det danske køkken - og det er en skam! De gør sig nemlig fanstastisk i madlavning, hvor de kan bruges i alt fra gryderetter og supper til salater og puréer. De smager ikke af sig meget i sig selv, og netop derfor kan du tilsætte en masse lækker smag ved at kombinere dem med krydderier og andre lækre råvarer. Det er kun fantasien, der sætter grænser, hvis man er bekendt med de små bælgfrugters potentiale!
Bælgfrugterne ligger som et solidt fundament nederst i kostpyramiden og er fulde af proteiner og velsmag. Bønner og linser bruges derfor ofte som erstatning for kød i hovedretter, men de gør sig også godt i tilbehør, topping og dips. Rist fx kikærter med en masse krydderier, og brug dem som sprød topping, eller lav en mættende salat med butterbeans! Se vores bud på 8 lækre måder at tilberede bønner og linser på, som vil imponere dine smagsløg.
De hvide bønner, også kaldet butterbeans, går perfekt i en simpel salat piftet op med saltet citron og friske krydderurter. Få opskriften her. Foto: Anders Schønnemann
Lækre råvarer gør denne luksusversion af baked beans helt uimodståelig. Se den nemme opskrift her. Foto: Anders Schønnemann
De grønne linser er sunde, nærende og spækket med proteiner. Prøv dem i denne friske, grønne salat. Prøv opskriften her. Foto: Columbus Leth
Prøv en aromatisk puré med gule flækærter og mild sødme fra kamilleblomsten. Brug som tilbehør til middagen eller lækker dip til en appetizer. Se opskriften her. Foto: Anders Schønnemann
Denne smørbønnesalat er god med en kraftig og syrlig dressing, og friske, sprøde grøntsager giver modspil til bønnernes cremede konsistens. Få opskriften her. Foto: Columbus Leth
Den indiske dahl med et nordisk twist. Sødmen fra bagt græskar og syrligheden fra syltede rødløg spiller perfekt op mod den krydrede linseret. Prøv opskriften her. Foto: Anders Schønnemann
Ristede kikærter giver et krydret knas til denne lette salat. Perfekt tilbehør til middagen. Se opskriften her. Foto: Anders Schønnemann
Spis denne grønne salat med noget godt brød eller servér den som tilbehør til hovedretten. Se opskriften her. Foto: Columbus Leth
Her er 8 opskrifter på lækkert og sundt tilbehør til aftensmaden, som udnytter nogle af de gode ingredienser fra den nordiske natur. Se opskrifterne her.