Så snart kalenderen viser sommer, begynder det at krible i vores fingre for at få lov til at tænde op i grillen og nyde aftensmaden under åben himmel. Men selvom målet ofte er et afslappet måltid over den åbne ild, bør du huske hygiejnen, når du ifører dig grillhandske- og tang. Her får du vores 10 simple råd til en hyggelig og hygiejnisk grillmiddag.
Læs også: 10 uundværlige strandtips
Vask hænder, før du går i gang med madlavningen, og igen hver gang du har rørt ved råt kød eller rå fisk.
Brug et rent skærebræt til hver ting, du skal snitte, så råt kød og spiseklar mad holdes adskilt.
Der er flere bakterier i kød i varme perioder. Læg derfor kødet på køl, til kullene er klar, og sæt først tilbehør på bordet, når maden fra grillen er stegt.
Pensler du råt kød med marinade, må hverken pensel eller marinade bruges på stegt mad.
Brug to fade – et til råt kød og rå fisk og et andet til tilberedt kød og fisk.
Sørg for, at råt kød og rå fisk ikke rører stegt kød og stegt fisk på grillen. Spis ikke halvråt kød. Kylling og hakket kød skal altid gennemsteges, mens bøffer gerne må være røde indeni, bare de ikke er rå udenpå.
Hav to sæt redskaber klar, så du ikke rører stegt kød og fisk med redskaber, der har været brugt til råt kød og rå fisk.
Gennemsteg altid hakket kød, svinekød og fjerkræ. Kød er gennemstegt, når der ikke er synligt rødt kød, kødsaften er klar og kødet er rygende varmt i midten. Du kan sikre dig, at kødet er gennemstegt ved at skære det over på det tykkeste sted og se, om kødet er lyserødt indeni. Bøffer og stege af oksekød og lammekød behøver ikke at være gennemstegte. De fleste bakterier i denne slags kød sidder nemlig på overfladen og forsvinder derfor, selv om kødet ikke bliver stegt hele vejen igennem
Sørg for at skære det forkullede kød fra, og kassér det! I brændt mad findes der nemlig visse giftige stoffer, som kan være kræftfremkaldende!
Rengør grill, rist og grillredskaber, når du er færdig med at grile. Så kan bakterierne ikke formere sig, til næste gang du hiver grillen frem.
Læs også: 3 tips til en kedelig altan
Kilde: Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut