Kød og fjerkræ

Den perfekte gås til Mortens Aften

10. november er det Mortens Aften, og så skal der traditionen tro gåsesteg på bordet. Få her en opskrift på stegt gås, som man laver den i Skåne.
af Redaktionen / Foto: Columbus Leth1.11.2011

Sankt Morten blev udnævt til biskop i Tours 11. november 371. Den mest kendte legende siger, at den fromme Morten af ydmyghed ikke vil udnævnes til biskop. Han gemte sig derfor i en gåsesti for at undgå udnævnelsen, da man kom til ham.

Gæssenes skræppen forrådte ham dig, og det siges, at Morten som biskop bestemte, at man hvert år skulle straffe gæssene for at have forrådt ham - ved at slagte og spise dem.

And til Mortens Aften? Få opskriften på andesteg her!

Opskrift på den perfekte gås til Mortens Aften

Antal: 8-10 portioner

Det skal du bruge for at lave den perfekte gås til Mortens Aften

  • 1 gås på ca. 5-6 kg
  • 1 citron
  • salt og peber
  • 6 store æbler
  • 20 stenfrie svesker
  • 1 l bouillon
  • 2 spsk hvedemel

Sådan laver du den perfekte gås til Mortens Aften

  1. Tænd ovnen på 175°. Tag indmaden ud af fuglen og tag evt. hals og vinger fra til suppe.
  2. Pres saften af citronen og mariner gåsen indvendigt med den. Krydr både indvendigt og udvendigt med salt og peber. Skær æblerne i både og fyld fuglen med svesker og æblebåde.
  3. Læg fuglen med den ene lårside opad i ovnen på risten i bradepanden og steg i 20 min. Vend den anden lårside opad og steg i 20 min. Læg derefter stegen med brystsiden opad og hæld bouillonen i bradepanden. Steg i ca. 2 timer og hæld undervejs bouillon over stegen ca. hvert 10. minut.
  4. Mærk efter med en kødnål på det mest kødfulde sted om stegen er mør. Saften, der løber ud, skal være klar og ikke rødlig, for at fuglen er gennemstegt.
  5. Hæld stegeskyen i en gryde og sæt ovnen på 225°. Dryp stegen med et par skefulde iskoldt vand og steg den på den høje temperatur med ovnlågen på klem til skindet er sprødt.
  6. Skum imens fedtet af stegeskyen og gem det. Varm skyen op til kogepunktet og pisk nogle skefulde af fyldet ud i sovsen.
  7. Smag til med salt, peber, gåsefedt og evt. lidt ribsgelé. Jævn sovsen med en meljævning af vand og mel, hvis den er for tynd.
  8. Server med rødkål, syltede agurker, dampede æbler og kogte kartofler.

Sponsoreret indhold