Engang var spørgsmålet bare ”mælk eller sukker?”, men i dag kan du måske høre dig selv bestille en flat white eller en dobbelt macchiato med latte art-mælk. Caffe latte er efter sigende ”so last year”, mens filterkaffe er det nye sort. Det har både kaffebrands og baristaer i hvert fald sagt i årevis. En ting er dog sikkert. Kvalitetskaffe bliver mere og mere efterspurgt, og forbrugerne er begyndt at interessere sig for kaffens oprindelse og bøndernes forhold.
Søde sager: Appelsintærte med marengs
• Mal bønnerne selv på en kaffekværn lige før brygningen, hvis du vil bevare aromaen. Malet kaffe mister hurtigt friskhed og smag. Husk, at filterkaffe skal kværnes finere end stempelkaffe.
• Jo lysere kaffen er ristet, des tydeligere træder bønnernes smag igennem. Jo mørkere ristningen er, des mere brændt smag.
• Gå efter hele bønner i poser med ventil, så den CO2, som kaffebønner udskiller efter ristning, kan trænge ud af posen.
• Vandet afgiver smag, så brug altid friskt og koldt vand. Er du gourmet, så brug kildevand. Bor du et sted i landet, hvor der er meget kalk i vandet, så kom evt. en dråbe citron i vandet.
• Når du brygger varm kaffe, skal vandet varmes op til mellem 92-96°.
• Skyl kaffefiltret, inden du bruger det, så trænger smagen fra filtret ikke ud i kaffen.
• Sørg altid for, at både tragt, kande og de øvrige remedier, du bruger til at brygge kaffe, er helt rene. Gamle kafferester afgiver smag.
• Mål kaffen præcist. Den anbefalede dosis er 60-70 g pr. liter vand. Brug en digital køkkenvægt til at veje kaffen og måle vandet, så du sikrer, at bryggeforholdet er korrekt.
Få meget mere madglæde og gourmetopskrifter hver måned i Mad & Bolig!
Har du styr på kaffetitlerne? Her forklarer vi de mest populære kaffedrikke:
Design: Verdens dyreste stel
Tag et kig i galleriet, og bliv inspireret til meget mere kaffekærlighed!
Der kan forekomme affiliate-links i artiklen.