Er du også vild med idéen om den hyggelige kolonihave-stemning, hvor du kommer helt ned i gear og bare nyder sommervejret og godt selskab?
Vi har lavet en uhøjtidelig grill-menu, som passer perfekt til en afslappende aften i kolonihaven. Se med her!
TIDSPLAN
Dagen før
Lav rabarberkompot
Bag kager
4 timer før:
Læg boghvedekerner i blød
2 timer før
Lav dej til fladbrød
Bland krydderurteolie
Tilbered flapsteak
Bælg ærter
Kog lage til cocktail
1½ timer før
Tænd grillen
1 timer før
Kog solsikkekerner
Bland dressing til salaten
Grill radiser og squash
Lav mos af squash
Bland harrissa-smør
Steg boghvedekerner
3/4 time før
Marinér flapsteak
Lav dressing til flap steak
½ time før
Krydr tykmælk
Grill agurker og
Tilbered whiskycreme
Lige før servering
Mix cocktails
Grill majskolber, fladbrød og flapsteaks
Gincocktail med sherry, kamille, citron og jordbær
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave gincocktail med sherry, kamille, citron og jordbær
- 2 usprøjtede citroner
- 3 spsk. rørsukker
- 10 kamilleblomster
- 0,8 dl gin
- 0,4 dl sherry
- 4 store modne jordbær
- isterninger
- DESUDEN: en shaker
Sådan laver du cocktail med sherry, kamille, citron og jordbær
- Pres citronen, og bring citronsaft, rørsukker og kamille i kog.
- Tag gryden af varmen så snart det koger og sukkeret er opløst, så citronen stadig bevarer lidt af sin friskhed.
- Køl lagen af til den er helt kold.
- Hæld gin, sherry og lage op i en shaker, og ryst det godt sammen.
- Skær jordbærrene ud i kvarte, og tilsæt dem.
- Ryst forsigtigt et par gange, så jordbærrene afgiver lidt smag til drinken.
- Knus isterninger.
- Fyld glas op 2/3 med knust is. Fordel cocktailen i glassene, og kom et par stykker jordbær i hver drink. Server med det samme.
Grillet flap steak med dressing af estragon, radise, ærter, ribs og peberrod
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave grillet flap steak med dressing af estragon, radise, ærter, ribs og peberrod
- 600 g flap steak
- 5 kviste timian
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk. olivenolie
- havsalt
- friskkværnet peber
DRESSING:
- 50 g friske ribs
- 4 radiser
- 1 bundt estragon
- 1 dl god olivenolie
- 0,5 dl æbleeddike
- 1 tsk. akaciehonning
- havsalt
- friskkværnet peber
- 50 g bælgede ærter
- 15 g friskrevet peberrod
Sådan laver du grillet flap steak med dressing af estragon, radise, ærter, ribs og peberrod
- Frigør flap steaken for sener og evt. hinder.
- Hak timian og hvidløg.
- Kom kødet op i et fad, og gnid med timian, hvidløg, olivenolie, salt og friskkværnet peber.
- Tænd grillen og lad i mellemtiden kødet marinere i 15-20 minutter, og kom det herefter på en meget varm grill, så det får høj varme i kort tid.
- Grill flap steaken i 2-3 minutter på hver side, alt efter tykkelse, så kødet får en flot stegt overflade og samtidig er saftig og godt rød i midten.
- Tag kødet af grillen, og lad dem trække i 3-5 minutter.
- Skær kødet i tynde skiver, og servér med den lune dressing.
DRESSING:
- Tag ribsene af stilken.
- Skær radiserne ud i små tern.
- Hak estragonen.
- Kom olie, eddike, honning, salt og peber i kasserollen, og sæt den på grilllen. Lun den forsigtigt op.
- Tilsæt radiser, ribs, ærter og peberrod til den varme lage, og lad det hele koge sammen til en tæt dressing.
- Drys estragonen over den lune dressing.
VED SERVERING:
- Hæld dressingen ud over de lune skiver kød, og server med det samme.
- Flapsteak er en flad kødudskæring med lange fibre, der sidder lige ved siden af flanken.
- Det er vigtigt, at flapsteak ikke bliver tilberedt for længe, da kødstrukturen er rimelig grov, så den nemt bliver hård og sej i konsistensen ved overtilberedning.
- Når flap steak bliver tilberedt rigtig, er det til gengæld kød med meget stor smag og saftighed.
SE OGSÅ: Lammekrone på grill
Salat af grillet agurk og radiser, vendt med sennep, honning, hytteret, solsikkekerner og jernurt
Antal: 4 personer
Det skal du bruge, for at lave Salat af grillet agurk og radiser, vendt med sennep, honning, hytteret, solsikkekerner og jernurt
- 2 agurker
- 16 radiser med top
- en spar stænk olivenolie
- salt
- friskkværnet peber
DRESSING:
- 1 usprøjtet citron
- 1 spsk. sennep
- 1 spsk. honning
- 0,5 dl olivenolie
- salt
- friskkværnet peber
SOLSIKKEKERNER:
- 30 g solsikkekerner
- salt
- olivenolie
- TIL SERVERING:
- 100 g hytteret
- 1 lille potte jernurt
Sådan laver du salat af grillet agurk og radiser, vendt med sennep, honning, hytteret, solsikkekerner og jernurt
- Skyl og halvér agurkerne og flæk dem på langs, så du får 4 store stykker agurk.
- Skyl radiser, skær rodenden af, og lad toppen og de pæneste blade sidde på.
- Dryp agurkerne med lidt olivenolie, og grill dem på høj varme med skærefladen nedad i 3-4 minutter, så de får en branket overflade (Grill dem kun på den ene side).
- Krydr med salt og friskkværnet peber.
- Dryp herefter radiserne med lidt olivenolie, og grill dem et par minutter, så de får lidt farve, men stadig har lidt bid.
- Hak jernurt.
DRESSING:
- Riv skallen af citronen, og pres saften.
- Rør sennep, citronsaft, revet citronskal, honning og olivenolie sammen til en jævn dressing.
- Krydr med lidt salt og peber.
SOLSIKKEKERNER:
- Kom solsikkekerner op i en gryde med vand så det dækker, tilsæt lidt salt, og kog dem til vandet er kogt helt væk, og kernerne har en lidt blød konsistens.
- Smag til med lidt olivenolie.
VED SERVERING:
- Anret agurker og radiser på et fad.
- Kom klatter af hytteret ud over dressingen, og drys med kogte solsikkekerner og masser af jernurt.
Mos af grillet courgette med mynte, basilikum og mandler
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave mos af grillet courgette med mynte, basilikum og mandler
- 4 courgetter
- 1 hel tørret chili
- ½ bundt basilikum
- ½ bundt mynte
- 1 dl. olivenolie
- 50 g mandler
- 1 usprøjtet citron
- salt og friskkværnet peber
- resten af mandlerne, mynte og basilikum til pynt.
- et godt brød
- UDSTYR: FOODPROCESSOR
Sådan laver du mos af grillet courgette med mynte, basilikum og mandler
- Skyl courgetter og aftør grundigt, og gnid dem med lidt olie, salt og halvdelen af chilien.
- Grill courgetterne på grill, hvor der er gløder, men stadig rigtig god varme på, så de bliver grillet stille og roligt i 35-40 minutter, så de bliver møre og får en flot brændt overflade.
- Tag courgetterne ud af grillen og lad dem køle lidt af, de evt. smider lidt væske.
- Riv skallen af citronen, og pres saften.
- Kør courgetterne i en foodprocessor med basilikum, mynte, (gem lidt mynte og basilikum til at drysse på toppen af mos) olivenolie, 2/3 delen af mandlerne, resten af chili, saft og fintrevet skal fra citron, salt og friskkværnet peber til en blød mos.
- Smag evt. til med lidt ekstra salt, peber og citron.
- Anret mosen i en skål, og drys med resten af både mandler, basilikumblade og mynte.
- Dryp med lidt olivenolie.
TIP! Spis som en snack eller lille forret på et stykke grillet brød eller som en del af et større måltid.
Grillet majs med smør tilsmagt med ras el hanout, røget paprika, boghvede og merian
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave grillet majs med smør tilsmagt med ras el hanout, røget paprika, boghvede og merian
- 100 g blødt smør
- 2 spsk harissa pasta
- 1 tsk røget paprika
- Salt
- friskkværnet peber
- 4 majskolber
- 10 friske meriankviste (gerne med blomster)
- salt
- snor
Sådan laver du grillet majs med smør tilsmagt med ras el hanout, røget paprika, boghvede og merian
- Læg snoren i koldt vand. Kom smør i en skål, og rør det sammen med harissa pasta, røget paprika, salt og friskkværnet peber, til du har et blødt og rødligt smør.
- Hak meriankviste.
- Træk bladene på majskolberne tilbage uden at fjerne dem helt, og smør et godt lag smør på hver majskolbe.
- Dæk herefter majskolberne til igen med bladene.
- Bind 2-3 stykker snor rundt om hver majskolbe, så bladene holder på smørret, når majskolberne kommer på grillen.
- Læg majskolberne på grillen, og grill dem i ca. 2 minutter på alle sider, indtil bladene er helt sorte, og selve majskolberne er tilberedt med smørret.
- Servér majskolberne med det samme ved at trække bladene af og drysse med hakket frisk merian og lidt salt.
TIP! Harrissa pasta er meget stærk tunesisk chilisauce. Du kan købe den i supermarkederne eller endnu bedre lave den selv, så du kan justere styrken af chili.
Det skal du bruge for at lave grillede fladbrød med krydderurteolie og tykmælk
- 10 g gær
- 2 dl. lunkent vand
- 1 dl. mørk øl
- 8 g salt
- 300 g hvedemel
- 100 g fuldkorns Ølandshvedemel
- 1 dl. olivenolie til pensling
KRYDDERURTEOLIE:
- 1 håndfuld krydderurter (timian, rosmarin, basilikum)
- olivenolie
- 2 dl. tykmælk
- salt
- friskkværnet peber
Sådan laver du grillede fladbrød med krydderurteolie og tykmælk
- Opløs gær i vand, øl og lidt af melet, inden du kommer salt i.
- Hæld herefter resten af mel i, og ælt dejen godt igennem, indtil den er helt glat og smidig.
- Lad dejen hæve ca. 1 time i skålen, til den er hævet til det dobbelte.
- Læg dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 8-10 små kugler.
- Rul dem ud til helt tynde brød – ligesom pandekager.
- Pensel brød med olie, og læg dem på en varm grill.
- Grill dem et par minutter på hver side, så de får en flot gylden overflade – gerne lidt brændt.
- Tag brød af, og pensel med lidt mere olie, så de suger lidt olie til sig.
- Hak krydderurter og bland dem med lidt olivenolie.
- Tilsmag tykmælk med krydderolie, salt og friskkværnet peber.
Rabarber trifli med whisky og sprøde kager
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave rabarber trifli med whisky og sprøde kager
WHISKY CREME:
SPRØDE KAGER:
- 80 g speltflager
- 70 g hvedemel
- 75 g flormelis
- 110 g blødt smør
- salt
- 1 æggeblomme
Sådan laver du rabarber trifli med whisky og sprøde kager
- Skær blade og rod af rabarberne, og skyl rabarberstilkene i koldt vand.
- Skær stilkene ud grove stykker, og kog dem i en gryde sammen med vand, flækket vaniljestang, vaniljekorn og rørsukker på svag varme i 5-7 minutter, så rabarberne bliver møre og dog stadig holder lidt form.
- Tag gryden af varmen, og lad kompotten køle af i køleskabet.
- Smag evt. kompotten til med saft og fintrevet skal fra citronen.
WHISKYCREME:
- Pisk æggeblomme, korn fra vaniljestang og rørsukker til en luftig tyk æggesnaps.
- Smag til med whisky.
- Pisk derefter fløden til en luftig skum, og vend flødeskum sammen med æggesnaps til en tæt og homogen creme.
SPRØDE KAGER:
- Kom alle ingredienserne i en skål, og bland dem godt sammen til en blød dej.
- Rul dejen ud i 2 pølser, og læg dem i lidt bagepapir.
- Stil dejen på køl, til den bliver helt kold. Skær den i ½ cm. tykke skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Bag kagerne i 10-12 minutter ved 170 grader, indtil de er helt sprøde og gyldne.
- Lad dem køle af.
- Fyld creme og rabarberkompot i glas, og servér triflien med de sprøde kager.
SE OGSÅ: Få flere idéer til gæsetemenu her!