Menuer

Gæstemenu: Smagfulde retter med sommerens råvarer

Invitér dine gæster til middag, og servér dem denne lækre sommer-menu med jomfruhummer, hvide asparges, sprødstegt unghane og en lækker mandelkage til dessert. Få alle opskrifterne herunder!
af Mette Helbæk / Foto: Mike Karlsson Lundgren10.07.2020

Middage med familie og venner i det grønne er en tradition, som går over hundrede år tilbage, men som stadig er fantastisk i dag. Invitér derfor dine gæster på middag under den åbne himmel, og servér et væld af sommerens råvarer. Denne gæstemenu er nemlig fyldt med smagsfulde retter, og du vil med garanti imponere dine gæster. Få alle opskrifterne på sommerens gæstemenu herunder:

SE OGSÅ: Gæstemenu med friske sommerretter og grønne råvarer

Menu

  • Jomfruhummere med dildmayonnaise og hvidløgsolie
  • Hvide asparges med skagenskinke og kørvelpesto
  • Sprødstegt unghane med lun ærtesalat, hvidvinssky og grov mos
  • Mandelkage i lag med råsyltede rabarber og rosmarinskum

Tidsplan

Dagen før

  • Lav hvidløgsolie til jomfruhummerne.
  • Rør dildmayonnaisen.
  • Lav pesto til de hvide asparges.
  • Bag kagebundene.
  • Råsylt rabarberne.
  • Blend rosmarin og sukker.

2 timer før

  • Gør alle grøntsager: Skræl de hvide asparges og skrub kartoflerne.
  • Kog kartoflerne, og lad dem stå i vandet frem til servering.
  • Flæk jomfruhummerne.
  • Kog og anret de hvide asparges.
  • Gør unghanen klar til at gå i ovnen.
  • Pisk fløde med rosmarinsukker, og hæld lagen fra rabarberne.
  • Læg kagen sammen.

Lige inden

  • Grill jomfruhummerne.
  • Sæt unghanen i ovnen.
  • Mos kartoflerne.
  • Smag skyen til.

Jomfruhummere med dildmayonnaise og hvidløgsolie

Antal: 6 personer

Det skal du bruge fro at lave jomfruhummere med dildmayonnaise og hvidløgsolie

Jomfruhummere:

  • 1 kg jomfruhummer
  • 1 dl olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk. salt

Dildmayonnaise:

  • 3 æggeblommer
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. æblecidereddike
  • 2,5 dl smagsneutral olie
  • 1 bundt frisk dild

Sådan laver du jomfruhummere med dildmayonnaise og hvidløgsolie

Dildmayonnaise:

  1. Pisk æggeblommer, salt og eddike sammen.
  2. Tilsæt olien i en tynd stråle, mens du pisker.
  3. Vend til sidst med dild.

Jomfruhummere:

  1. Flæk jomfruhummerne, og fjern den sorte tarm.
  2. Bland olivenolie, hvidløg og salt.
  3. Fordel jomfruhummerne på en bageplade, og pensl dem med hvidløgsolien.
  4. Lige inden servering grilles jomfruhummerne 2-3 minutter under grill i ovnen. De kan naturligvis også grilles på en grill i stedet.
  5. Servér med dildmayonnaisen.

LÆS OGSÅ: Grillet jomfruhummer med gremolata

Hvide asparges med skagenskinke og kørvelpesto

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave hvide asparges med skagenskinke og kørvelpesto

  • 1 kg hvide asparges
  • 100 g skagenskinke eller serranoskinke
  • Parmesan
  • 1 håndfuld kørvel eller andre urter

Pesto:

  • 2 dl olivenolie
  • 1 bundt kørvel
  • ½ dl god, lagret parmesan
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. citronsaft

Sådan laver du hvide asparges med skagenskinke og kørvelpesto

  1. Skræl aspargesene grundigt, og skær de nederste 3 cm af.
  2. Kog dem ved middel varme i saltet vand i 4-8 minutter, afhængig af hvor store de er. De skal præcis give efter for et klem med en køkkenpincet, men stadig være faste.
  3. Tag de færdigkogte asparges op, og lad dem dryppe af på et klæde.
  4. Servér aspargesene kolde eller lune med pesto, skinke, friskrevet parmesan og en håndfuld urter.

​Pesto:

  1. Blend alle ingredienserne til en grov pesto i en blender.

Sprødstegt unghane med lun ærtesalat, hvidvinssky og grov mos

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave sprødstegt unghane med lun ærtesalat, hvidvinssky og grov mos

  • 2½ kg unghane
  • 6 dl hvidvin
  • Salt og peber
  • ½ bundt kruspersille
  • 1 bundt purløg
  • ½ icebergsalat
  • 50 g rucola
  • 200 g friskbælgede ærter
  • 50 g sukkerærter

Kartoffelmos:

  • 1½ kg nye kartofler
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 usprøjtet citron
  • 100 g smør
  • Salt

Sådan laver du sprødstegt unghane med lun ærtesalat, hvidvinssky og grov mos

  1. Tænd ovnen på 225°.
  2. Læg unghanen i en bradepande, og hæld hvidvin ved. Gnid hanen godt med salt og peber.
  3. Sæt den i ovnen i ca. 1 time, til den er gennemstegt.
  4. Tag den færdigstegte hane ud, og lad den hvile 10 minutter inden servering.
  5. Vend skyen med urter, salater og ærter i bradepanden, og sæt den tilbage i ovnen i 2 minutter. Smag skyen til med salt.
  6. Hæld den lune salat over i et serveringsfad, og læg hanen ovenpå.

Kartoffelmos:

  1. Bring kartoflerne i kog i vand med salt.
  2. Sluk under blusset, når kartoflerne koger, og lad dem stå under låg frem til servering, så de holder sig varme i op til flere timer uden at koge ud.
  3. Mos kartoflerne groft med et piskeris sammen med forårsløg, citronskal og smør inden servering.
  4. Smag til med salt.

Mandelkage i lag med råsyltede rabarber og rosmarinskum

Antal: 8 personer

Det skal du brige for at lave mandelkage i lag med råsyltede rabarber og rosmarinskum

Kagebunde:

  • 6 æggeblommer
  • 200 g rørsukker
  • 300 g mandler
  • 1 tsk. bagepulver
  • 6 æggehvider
  • Smør til formene

Råsyltet rabarber:

  • 500 g rabarber
  • 500 g vand
  • 5 dl sukker

Rosmarinsukker:

  • Sukker
  • Frisk rosmarin
  • Rosmarinskum:
  • 3 dl piskefløde
  • 3 spsk. rosmarinsukker

Sådan laver du mandelkage i lag med råsyltede rabarber og rosmarinskum

Kagebunde:

  1. Tænd ovnen på 225°.
  2. Smør to springforme med smør.
  3. Pisk æggeblommer og rørsukker til en lysebrun og luftig æggesnaps.
  4. Blend mandlerne til mellemfint mel i en blender.
  5. Vend mandelmel og bagepulver med æggesnapsen.
  6. Pisk æggehviderne stive.
  7. Vend de stive hvider med mandeldejen.
  8. Fordel dejen i springformene. Hvis du kun har en springform, så bag kagebundene ad to omgange.
  9. Bag bundene i ca. 12 minutter.

Råsyltet rabarber:

  1. Skær rabarberne ud i helt tynde skiver, og læg dem i en skål.
  2. Kog vand og sukker sammen.
  3. Hæld den kogende sukkerlage over rabarberne, og læg låg på skålen, eller dæk den til med husholdningsfilm.
  4. Lad rabarberne trække i lagen i minimum 2 timer eller til næste dag.
  5. Hæld lagen fra rabarberne inden servering.

Rosmarinsukker:

  1. Blend lige dele rosmarinblade og sukker sammen til et groft pulver.

Rosmarinskum:

  1. Pisk fløden til blødt skum sammen med rosmarinsukkeret.
  2. Læg ved servering bundene sammen omkring råsyltet rabarber og rosmarinskum.
  3. Drys rosmarinsukker på toppen.

Tip! Rabarberlagen kan gemmes og bruges i en drink eller til saftevand.

FLERE GÆSTEMENUER?

Vi har samlet de bedste menuer med gæstemad til alle årstider. Der er helt sikkert også én, der vil falde i din smag. Se alle opskrifterne her!

Sponsoreret indhold