For rigtig mange mennesker er nytårsaften den aften, hvor man virkelig får lov at folde sig ud kulinarisk. Menusammensætningen handler mindre om traditioner, pligt og " vi plejer altså altid" og mere om den gode smag og overraskelsen.
Det er værten der bestemmer menuen, og de fleste vil gerne ligge ekstra meget kærlig, i lige præcis denne middag.
Bagsiden af medaljen er, at det lægger et langt større pres på kokken, derfor har vi samlet 10 festelige forretter, som inspiration til dig der står med årets fest menu.
Vi har lavet et galleri med skønne og velsmagende forretter til nytår, hvor både mesterkokken og nybegynderen kan finde noget, der passer til ambitionsniveauet. Generelt anbefaler vi også, at man på forhånd bestemmer sig for, hvor man vil lægge kræfterne.
Hvis man vælger en meget krævende forret, så kan man med fordel vælge en dessert, der kan tilberedes dagen inden. Det gode ved de forretter til nytår, som du kan se i galleriet, er, at de alle ser meget krævende ud, men IKKE alle er det.
Hvis du stadig ikke har fundet den helt perfekte forret til nytår, så foreslår vi, at du først og fremmest lægger dig fast på, om det skal være skaldyr, fisk eller kød.
Derefter smutter du en tur forbi din lokale fiskehandler eller slagter, og så kan han eller hun helt sikkert guide dig til en forret, der passer til din menu.
Mange gange handler den gode forret jo også om de gode råvarer, og fiskehandleren og slagteren ved bedre end nogen, hvor kvaliteten er i top og derfor stortset umuligt at ramme forbi målet.
Hvis du har brug for inspiration til resten af nytårsmenuen, så kan du få masser af ideer, hvis du klikker på nedenstående links.
Hovedret
Dessert
Kransekage
Som det endelige punktum efter en god nytårsmenu kommer den klassiske kransekage. Den bliver tit overset, men hvis du har overskud og lyst, så kan en kreativ præsentation af kransekagen sagtens betale sig.
Vi har fået den dygtige madskribent Maja Ambeck Vase til at give os et bud på, hvordan man kan lave sin kransekage på en anderledes måde og dermed gøre sin nytårsmenu fuldendt - fra forret, over hovedret, dessert og til kransekagen.
Få opskriften på Maja Vases kransekagehjerter her!
Vi har samlet 10 forskellige opskrifter på forretter til nytår, så der er med garanti en, som passer i din nytårsmenu.
ØSTERS MED PÆRE OG PEBBERROD
Gør lidt ekstra ud af middagen med gourmetmad på 15 minutter. Find opskriften her!
CARPACCIO MED RUCOLA OG OLIVEN
Start din aften ud med en lækker forret, som kan laves på bare 10 minutter. Find opskriften her!
GRILLEDE TIGERREJER
Rejer er en klassiker, som falder i de flestes smag, og tigerrejer smager bare endnu bedre. Find opskriften her!
CEVICHE MED MANGO OG TORSK
Ceviche er en citrusmarineret hvidfisk, som her i opskriften serveres med mango. Find opskriften her!
HUMMER MED ÆRTER, AGURK OG MAYONNAISE
Hvis du vil imponere dine gæster med en smuk og frisk forret, skal du vælge denne. Find opskriften her!
3 SLAGS CROSTINI
Crostini er en italiensk forret, som består af et lille stykke sprødt brød med en lækker topping. den minder på mange måder om bruschetta. Find opskriften her!
LYNSTEGT TUN
Giv dine middagsgæster en smagsoplevelse, de sent vil glemme. I denne opskrift serveres den lynstegte tun med en æble-mangosalsa, som smager helt fantastisk. Find opskriften her!
FRISK KALVETATAR MED STEGTE ASPARGES
Kalvetataren har her fået et moderne og sofistikeret pift med syltede rødløg og stegte asparges. Find opskriften her!
TUNMOUSSE
Tunmousse er en sand klassiker iblandt forretter, og så er den nem at lave. Find opskriften her!
REJESALAT
Den perfekte appetitvækker til nytårsmenuen, der har fået et pift af frisk koriander og thaibasilikum. Find opskriften her!