I Danmark er vi igennem generationer vokset op med rugbrødsmadder, som vi kalder det daglige smørrebrød. Det er traditionel dansk kost, der stammer helt fra middelalderen.
Halvdelen af alle danskere spiser stadig rugbrød hver eneste dag. Tidligere, dvs. før 1960’erne, var tallet meget højere, formodentlig 80-90 procent.
Danmarks ældste, kendte madpakke stammer fra 1886. Den fandt man ved renoveringen af Rosenborg Slot i 1980’erne. Madpakken bestod af tykke skiver rugbrød, smurt med fedt og pakket ind i avisen Socialdemokraten.
Omkring 1900 var leverpostej og spegepølse, der tidligere var luksuspålæg, blevet så billigt, at de fleste havde råd til madpakker med leverpostej og spegepølse, men fedtemadderne forsvandt ikke og er i virkeligheden først ude af billedet efter 1970’erne med Madpyramiden og en ny opfattelse af kostens betydning.
Den første smørrebrødsrestaurant åbnede i 1880, og flere kom hurtigt til, så de, der havde råd, ikke behøvede medbragte madpakker, men kunne gå ud at spise med ligesindede i frokostpausen.
Med fremkomsten af det Nye Nordiske Køkken omkring årtusindeskiftet har smørrebrødet oplevet en renæssance. Med enkelt smørrebrød på hjemmebagt kvalitetsrugbrød, øl fra mikrobryggerier og nye snapsetyper er der for alvor kommet fokus på frokosten og smørrebrødet.
PRØV OGSÅ: Trine Hahnemanns nordiske sommermad.
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave smørrebrød med avocado, asparges og porcherede æg
1. Bræk den træede ende af aspargesene, og skær derefter hver asparges i tre stykker. Blanchér dem i letsaltet kogende vand i 1 minut, og lad dem dryppe af. Skær hvert stykke i gennem på langs, og lad dem køle af.
2. Skær avocadoerne i halve, fjern stenene, og pil skrællen af. Skær avocadoerne i tynde skiver.
3. Smør brødet. Fordel aspargesene på de fire skiver brød, og læg avocadoskiverne ovenpå.
4. Pocher æggene.
5. Læg et pocheret æg på toppen, drys med aleppopeber, og pynt med karse eller kørvel.
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave smørrebrød med laks på surdejsbrød
1. Rist surdejsbrødene, og læg dem på 4 tallerkner.
2. Læg 2 skiver laks på hver skive brød.
3. Fordel agurketernene ovenpå laksen, og læg 1 spsk. peberrodscreme på toppen.
4. Pynt med revet peberrod, drys peber henover, og pynt med en dildkvist.
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave smørrebrød med kyllingesalat
1. Hvis du bruger frisk kylling, så steg dem i lidt olie i 4-5 minutter på hver side, eller til de er gennemstegte. Drys dem med salt og peber, og lad dem køle ned.
2. Riv kødet i mindre stykker, hvad enten du bruger nystegt eller en rest kylling.
3. Bræk den nederste træede del af aspargesene – gem dem til en suppe. Skræl aspargesene neden for hovedet, og skær dem i tynde skiver.
4. Bland kylling, asparges, bladselleri, estragon og kapers i en skål.
5. Rør mayonnaise, cremefraiche og citronsaft sammen i en anden lille skål, og smag til med salt og peber. Vend forsigtigt dressingen i kylling og grønsager. Smag igen til.
6. Pynt kyllingesalaten med brøndkarse, og servér med ristet rugbrød.
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave smørrebrød med tatar
1. Skræl kartoflerne, og skær dem i 3 mm tykke både. Læg dem i en stor skål, og skyl dem i koldt vand, til vandet er klart. Lad dem stå i vandet i 30 minutter. Lad dem derefter dryppe af, og tør dem grundigt i køkkenrulle eller rene viskestykker.
2. Varm olien i en gryde, til den syder omkring en tændstik. Steg kartoflerne ad flere omgange, til de er gyldne og sprøde. Løft dem op med en hulske, lad dem dryppe af på køkkenrulle, og drys let med salt.
3. Smør rugbrødet.
4. Form fire firkanter af kødet, så de bedst muligt kan dække brødet, og læg dem på de fire skiver rugbrød.
5. Drys med skalotteløg, kapers, karse og peber. Læg de sprøde kartofler på toppen, og servér med en rå æggeblomme.
Antal: 8 personer
Det skal du bruge for at lave smørrebrød med ribbensteg
1. Forvarm ovnen til 200°.
2. Tjek at sværen er ridset helt igennem fedtet, og gnid den ind i salt og peber.
3. Læg stegen i en lille bradepande, og stik halve laurbærblade og nelliker ned i sværen.
4. Steg den i ca. 1 time, kernetemperaturen skal være 58 grader, ellers steg den lidt længere.
5. Tag den ud af ovnen, og lad den hvile i 15 minutter.
6. Skær den i skiver, og læg to skiver på hver skive brød.
7. Kom rysteribs og agurkesalat ovenpå, drys med peber, og servér straks.
Artiklens opskrifter stammer fra bogen Smørrebrød af kok Trine Hahnemann. Hun er passioneret omkring gode rugbrødsmadder og det enkle og velkomponerede smørrebrød. I bogen finder du 70 opskrifter på rugbrødsmadder og smørrebrød, samt grundopskrifter til rugbrød, mayonnaiser, surt osv.