Den franske gryderet Boeuf Bourguignon er lavet på kraftig rødvin, mørt oksekød og grøntsager, og den er en sikker vinder på saft og kraft – få opskriften her!
af Inge Skovdal.20.01.2020Foto: Nina Malling/Skovdal Nordic.
4 personer
Ingredienser
300 g bacon
½ dl olivenolie
6 skalotteløg
2 fed hvidløg
1,2 kg okseklump
8 spsk. hvedemel
50 g smør
2 gulerødder
1 flaske bourgogne eller anden kraftig rødvin
5 timiankviste
3 dl grøntsags- eller oksebouillon
2 laurbærblade
400 g champignoner
Salat
50 g pinjekerner
200 g rucola
Balsamico glaze
Kartoffelmos
1,2 kg kartofler
50 g smør
1 dl fløde eller mælk
Salt
Sådan laver du Boeuf Bourguignon
Skær bacon i tern, og steg det i olivenolie ved middelvarme i ca. 5 minutter, til det begynder at tage farve.
Pil imens skalotteløg og hvidløg, og hak hvidløgene fint.
Skru ned for varmen, og tilsæt de hele pillede skalotteløg. Lad dem simre i 10 minutter.
Skær imens okseklumpen i tern, og drys dem med mel.
Brun kødet ad flere omgange i en stor gryde med smør, og læg de brunede stykker kød i gryden med bacon og løg.
Skræl gulerødderne, og skær dem i mundrette stykker. Kom dem i gryden sammen med rødvin, bouillon, timian, finthakket hvidløg og laurbærblade. Lad det hele simre i 2-2½ time under låg.
Skær champignonerne i passende stykker, og brun dem i lidt smør. Kom dem i gryderetten lige inden servering.
TIP: Er du vegetar, kan du sagtens udelade kødet. Erstat det med svampe og rodfrugter, og tilsæt evt. lidt flydende røg eller røget paprika som erstatning for baconsmag.
Salat
Rist pinjekernerne gyldne på en tør pande.
Anret en simpel salat af rucola, ristede pinjekerner og lidt balsamico glaze på toppen.