Kender du galette? Den franske tærte er bagt helt uden tærteform, så den får et skønt rustikt udtryk, når du bøjer kanterne ind over fyldet. Her er galetten fyldt med sød butternutsquash og cremet mascarpone.
af Mai Knauer.20.10.2022Foto: Columbus Leth.
1 stk
Speltbund
80 g vand
100 g smør
1 usprøjtet citron
210 g speltmel
½ tsk. flagesalt
1 tsk. knust fennikelfrø
Græskarfyld
650 g butternutsquash
1 håndfuld salvie eller rosmarin
2 spsk. olivenolie
1 tsk. kommen
1 tsk. flagesalt
1 knsp. peber
1 skalotteløg
2 appelsiner
½ dl ahornsirup
125 g mascarpone
1 sammenpisket æg
Sådan laver du galette med butternutsquash og salvie
Speltbund
Kog vand og smør i en gryde. Riv citronskallen, og rør den sammen med smørblandingen, speltmel, salt og fennikel i en skål.
Ælt dejen smidig, og rul den tyndt ud mellem 2 ark bagepapir.
Græskarfyld
Tænd ovnen på 200°. Skyl og flæk græskarret, og fjern kernerne. Skær græskarret i tynde skiver på tværs, og læg dem i et ovnfad.
Hak halvdelen af salvien eller rosmarinen fint. Pensl græskarstykkerne med olie, og drys med krydderurt, kommen, salt og peber.
Pil og hak løg, og fordel det over græskarstykkerne. Bag dem i ovnen i 25 minutter.
Kog friskpresset appelsinsaft og sirup i en gryde i 10 minutter.
Fjern det øverste ark bagepapir fra dejen, og smør mascarpone på – lad ca. 5 cm af kanten være fri. Fordel græskarstykkerne ovenpå, og dryp med appelsinsirup.
Fold kanten ind over fyldet, og pensl den med sammenpisket æg.
Bag tærten i ovnen i ca. 30 minutter. Drys med den resterende krydderurt.