Kød og fjerkræ

Guide: God grillhygiejne

Har du styr på hygiejnen, når du står med grilltangen i hånden? Se, hvor mange af vores 10 gode grillråd, du kan sætte flueben ved!
af Nanna Larsen / Foto: Columbus Leth8.07.2015

Så snart kalenderen viser sommer, begynder det at krible i vores fingre for at få lov til at tænde op i grillen og nyde aftensmaden under åben himmel. Men selvom målet ofte er et afslappet måltid over den åbne ild, bør du huske hygiejnen, når du ifører dig grillhandske- og tang. Her får du vores 10 simple råd til en hyggelig og hygiejnisk grillmiddag.

Læs også: 10 uundværlige strandtips

#1: Vask hænder

Vask hænder, før du går i gang med madlavningen, og igen hver gang du har rørt ved råt kød eller rå fisk.

#2: Vask salat og grøntsager

Brug et rent skærebræt til hver ting, du skal snitte, så råt kød og spiseklar mad holdes adskilt.

#3: Læg kødet på køl

Der er flere bakterier i kød i varme perioder. Læg derfor kødet på køl, til kullene er klar, og sæt først tilbehør på bordet, når maden fra grillen er stegt.

#4: Pas på penslen

Pensler du råt kød med marinade, må hverken pensel eller marinade bruges på stegt mad.

#5: Brug flere fade

Brug to fade – et til råt kød og rå fisk og et andet til tilberedt kød og fisk.

FÅ FLERE TIPS TIL DIT GOURMETKØKKEN HER!

#6: Hold orden på grillen

Sørg for, at råt kød og rå fisk ikke rører stegt kød og stegt fisk på grillen. Spis ikke halvråt kød. Kylling og hakket kød skal altid gennemsteges, mens bøffer gerne må være røde indeni, bare de ikke er rå udenpå.

#7: To sæt redskaber

Hav to sæt redskaber klar, så du ikke rører stegt kød og fisk med redskaber, der har været brugt til råt kød og rå fisk.

#8: Steg kødet rigtigt

Gennemsteg altid hakket kød, svinekød og fjerkræ. Kød er gennemstegt, når der ikke er synligt rødt kød, kødsaften er klar og kødet er rygende varmt i midten. Du kan sikre dig, at kødet er gennemstegt ved at skære det over på det tykkeste sted og se, om kødet er lyserødt indeni. Bøffer og stege af oksekød og lammekød behøver ikke at være gennemstegte. De fleste bakterier i denne slags kød sidder nemlig på overfladen og forsvinder derfor, selv om kødet ikke bliver stegt hele vejen igennem

#9: Skær det forkullede kød fra

Sørg for at skære det forkullede kød fra, og kassér det! I brændt mad findes der nemlig visse giftige stoffer, som kan være kræftfremkaldende!

#10: Rengør din grill

Rengør grill, rist og grillredskaber, når du er færdig med at grile. Så kan bakterierne ikke formere sig, til næste gang du hiver grillen frem.

Læs også: 3 tips til en kedelig altan

Kilde: Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut

Læs også: Undgå myg i varmen med en smukt myggelys!

Sponsoreret indhold