Pizza er og bliver et hit til alle tider og ved alle lejligheder. Fra den studerende, der levet af færdig-pizzaer fra Netto, til gourmet-typen, der med liv og sjæl går op i melsorter og økologi til en hjemmelavet pizza. Vi spiser pizza på travle dage, når vi er på vej hjem fra fest, når vi inviterer på uformel date. Pizza er uprætentiøs, men kan gejles op til det helt store. På nogle restauranter kan man endda få hjemmelavet pizza til 2.000 kr.!
Tid til forkælelse? Gode vine til hjemmelavet pizza
Der findes et utal versioner af pizzaens historie, og vi kender til noget, der minder om pizza, helt tilbage til før vor tidsregning, i betydningen af noget dej med fyld på. Men vi skal helt frem til 1400-tallet, hvor tomaten kommer til Europa, før det rigtig kommer til at ligne pizza, som vi kender den. Tomaten kom sejlende med købmænd fra Sydamerika, og da Napoli i Italien på det tidspunkt var et stort handelsknudepunkt, var det helt naturligt, at tomaten også landede her. Den fik dog ikke succes fra start, for den blev anset for at være giftig. Men man plantede og dyrkede den i området omkring Vesuv, der skulle vise sig at være gunstig for tomatplanten på grund af det varme klima og den vulkanske jordbund. På et tidspunkt dristede en italiener sig til at spise af den angiveligt giftige tomat - og overlevede! Og der fra var der ikke langt til en hjemmelavet pizza, som vi kender den!
Det var dog de færreste, der boede i et hjem med stenovn, og derfor var pizza allerede den gang en slags fastfood, som man spiste ude i byen. Det var simpelthen en dej foldet sammen om olie og krydderier, men da det var blevet for ensformigt, begyndte man at eksperimentere med fyld til en hjemmelavet pizza, som bestod af tomat og andre grøntsager eller fisk og kød. Især det med tomat blev revolutionerende for hjemmelavet pizza.
Prøv også: Klassisk Sachertorte
I 1930 åbnede det første pizzaria i Napoli, og det betragtes som verdens første og eksisterer den dag i dag! Det hedder Antica Pizzeria Port’Alba. I dag findes der pizzariaer på snart et hvert gadehjørne, og der dukker hele tiden nye koncepter op for pizzaer. Du kan fx også få dessert-pizza, hvor tomatsovsen er skiftet ud med nutella eller chokolade, og fyldet fx er banan eller jordbær. Enhver pizzakok med respekt for sig selv har opfundet deres særlige signaturfyld til en hjemmelavet pizza, der afspejler deres egn eller præferencer. Derfor er det også helt naturligt, at du i Sverige kan få hjemmelavet pizza med elg-fyld.
Find 5 lækre opskrifter på hjemmelavet pizza i galleriet herunder.