And er et must på julebordet hos mange danskere. Og den skal helst være i selskab med en god andesovs, rødkål og brunede kartofler.
Men hvilken type and skal du vælge? Ifølge Dyrenes Beskyttelse skal du gå efter en dansk, økologisk and, hvis du vil have at kvaliteten og dyrevelfærden er i orden. Gerne en frilandsand, så du er sikret, at den har levet størstedelen af livet på friland.
Det klassiske valg er en dansk peking-and, som gemmer på meget fedt under skindet. Vælger du økologisk, får du mere kød og mindre fedt for pengene.
Går du efter de franske berberiænder får du en mager and, der har mere kød på brystet. Berberieænder er mørke i kødet og smager mere 'vildt' end de danske ænder.
Opskrift på jule-and med øl
Antal: 4 personer
Det skal du bruge til jule-and med øl
4 andelår
25 g sukker
1 tsk. enebær
1 tsk. allehånde
2 kviste rosmarin
1 tsk. sort peber, let knust
8 blade laurbær
Revet skal fra en 1 appelsin, økologisk
1 juleøl, 33 cl
Revet skal og saft fra 1 appelsin, økologisk
1 lille kanelstang
3 nelliker, hele
5 kardemommekapsler
KÅLRABIMOS
800 g kålrabi
30 g smør
GRØNTSAGER
½ rødkålshoved
1 fennikel
lidt smør til stegning
8 dadler
revet skal og saft fra 1 appelsin, økologisk
1 rød chili, hakket
salt og friskkværnet peber
Sådan laver du jule-and med øl
Dagen før: Bland alle ingredienser til marinaden sammen, og gnid andelår ind i den, og lad det hvile natten over.
Gnid næste dag salt og sukker af andelårene med et viskestykke eller køkkenrulle, kom dem i et ildfast fad. Hæld øl, nelliker, kardemomme, kanel samt saft og skal fra en appelsin i fadet.
Suppler med vand, til det dækker kødet.
Dæk fadet med sølvpapir, og braser i ovnen ved 180°C i 2 timer.
Imens andelårene er i ovnen, skræl kålrabi, og skær i store tern, og kog til det bliver mørt i let saltet vand. Hæld vandet fra, når de er kogte.
Mos med et piskeris sammen med en klat smør.
Hold det varmt, indtil det skal serveres.
Skær rødkål og fennikel ud i mellemstore stykker, skær dadler i både, og tag stenene fra. Sauter chili, fennikel og rødkål i lidt smør.
Tilsæt appelsinskal, -saft og dadler, og lad det simre i 5 minutter, uden det brænder på, smag til med salt og peber. Server kålrabimos, andelår og grøntsager sammen.
Opskriften stammer fra bogen 'Øl og Mad', som er en bog for dem, der gerne vil udforske koblingen mellem øl og mad. Bogen har lækre opskrifter og små tips til ølbrygning. Bogen, der udkom i september, er skrevet af Trine Hahnemann, Stig Jensen, Tore Jørgensen og Bo Jørgensen.