Ingredienser:
FARSERET KALKUN
(10-12 personer)
1 kalkun på ca. 5-6 kg
750 g svinesmåkød indmad fra kalkunen eller
ca. 200 g andelever
350 g spæk
1 stort løg
2 store skiver afskorpet lyst brød
2 tsk allehånde
3 tsk timian
ca. ½ reven muskatnød
lidt cognac
2½ dl piskefl øde
4 skiver spæk til bardering
salt og peber
Kør svinesmåkødet gennem kødhakkeren sammen med indmad fra kalkunen eller andelever. Hvis begge dele er umuligt at skaffe, kan kyllingelever bruges i en snæver vending. Spæk, løg og brødet, som først er opblødt i fl øden, køres også igennem, hvorpå farsen røres grundigt med krydderier og cognac. Farsen skal smages til, og er man ikke er vild med at smage på rå fars, kan man stege en lille frikadelle og se, om krydringen er tilstrækkelig. Den skal smage af noget. Saltmængden skal være ca. 10-12 g pr. kg fars.
Farser den forreste del af kalkunen, altså oppe ved halsen. Stop ikke for meget fars ind, da den udvider sig ved stegning. Resten skal ind i den anden ende af kalkunen, men den del af farsen breder man først ud på en pande og varmer op, mens man vender flittigt på den. Den skal ikke brune, blot varmes igennem, så er man sikker på at undgå at støde på rå fars, når der skæres for juleaften. Når kalkunen er farseret, lukkes den forsvarligt med kødnåle.
Beregn i alt fire timers tilberedningstid. Smør kalkunen med smør og drys med rigeligt salt. Placer kalkunen på risten over bradepanden, hvor der i forvejen er hældt ca. ¾ liter fond og lidt opskåret løg og gulerod. Brun kalkunen ved ca. 220°, til den er smuk og gylden, og skru derefter ned til ca. 150°. Hæft store stykker tynd spæk over brystkødet med kødnåle og dryp med fonden undervejs for at forhindre udtørring. Tag kalkunen ud ca. en halv time inden servering, så den kan stå og trække lidt med sølvpapir over sig.
Begynd med farsen lillejuleaften. Kalkunen kan sagtens stå natten over på køl i farseret tilstand. Skulle der blive lidt tilovers, kan man plukke det sidste kød af kalkunen og lave en dejlig ragout til en af juledagene.
Prøv de andre juleopskrifter fra Brødrene Price her.