Når du laver hollandaise, bearnaise og variationer af såkaldt ægte saucer, udnytter du æggeblommers evne til at emulgere, dvs. binde fedt til sig, så det fordeler sig jævnt i saucen. Resultatet er sauce med en tyktflydende, men luftig og cremet konsistens.
Det er stoffet lecitin, som findes i æggeblommer, der virker som emulgator. Æg kan binde syv-otte gange sin egen vægt i smør eller olie.
Princippet er, at du først pisker æggeblommer sammen med væske og krydderier. Så varmer du forsigtigt op og pisker smeltet smør i. I starten tilsætter du smørret meget langsomt, indtil saucen begynder at tykne (emulgere). Herefter kan du tilsætte smørret i en jævn stråle, mens du pisker.
Husk altid, at du hele tiden skal piske og kun fokusere på saucen (og ikke nytårstøjet eller stegen i ovnen). Den må ikke blive varmere end maks 68 grader - for så bliver den til røræg!
Emulgerede saucer har ry for at skille – det sker især, hvis saucen bliver for varm. Gryden skal faktisk ikke være varmere, end at du kan holde hånden under bunden uden at brænde dig.
Hvis saucen skiller, tilsætter du en isterning eller iskoldt vand, tager gryden af varmen og emulgerer saucen igen ved hurtig piskning.
Mislykkes det igen, kan du begynde forfra ved at piske to nye æggeblommer og tilsætte den skilte sauce gradvist.
Hvis saucen har kogt, så æggene ligefrem er koaguleret (stivnet), og saucen har et fnugget udseende, står den ikke til at redde. En færdig, emulgeret sauce kan holdes varm i lunkent vandbad i højst 30 minutter, derefter er den svær at genopvarme.