Smilende æg med røget hellefisk og grillede syltede løg til 4 personer
4 æg
200 g røget hellefisk
1 spsk grov sennep
4 kviste dild
4 grillede syltede løg, se opskrift
grov sennep
en håndfuld dild
havsalt og friskkværnet peber
Syltede løg:
8 nye rødløg med top
8 nye skalotteløg
8 forårsløg
½ dl olivenolie
1 l god æblemost
3 dl æbleeddike
lidt havsalt
5 kviste rosmarin
10 hele sorte peberkorn
10 hele fennikelfrø
Tilbehør til smilende æg:
godt brød
grøn salat
Bring en lille gryde vand i kog, og læg æggene i, når vandet er lige på kogepunktet. Kog i 6½ min. ved svag varme. Hæld vandet fra, og overhæld lynhurtigt æggene med koldt vand, så kogningen stopper, men ægget stadig er varmt. Pil æggene og del dem i halve. Skær hellefisk ud i tynde skiver og anret på en tallerken eller et fad sammen med de smilende æg, og de grillede løg. Tag lidt af syltelagen fra løgene og rør med grov sennep og dryp ud over æg og løg sammen med plukket dild, havsalt og friskkværnet peber. Server med godt brød og lidt salat som en forret eller en let frokostret.
Syltede løg: Pil de yderste lag af løgene og skær ca. 5 cm af topppen af nye løg og forårsløg eller dertil, hvor de ikke er så pæne. Flæk de nye løg og skalotteløg i halve, og læg dem i en skål sammen med de hele forårsløg. Vend med halvdelen af olivenolien, resten gemmes til syltelagen, og lidt salt. Varm en grill eller en grillpande op, og grill løgene på høj varme i 3-4 min. så de får et flot 'brændt' grillmønster. Hæld æblemost, eddike og olivenolie i en gryde. Tilsæt salt og krydderier, og bring i kog. Hæld de grillede løg i to sylteglas, hæld den varme lage direkte henover, og luk glassene til, mens lagen er helt varm, så der dannes lidt vakuum. Stil glassene på køl eller et koldt og mørkt sted, og lad løgene sylte i minimum et par dage, inden de bruges. Uåbnet kan løgene holde sig i op til ½ år, åbnet kan de holde sig 15-20 dage på køl.