Fisk og skaldyr

Aioli med urter

Denne aioli med basilikum og timian passer perfekt til fisk og skaldyr. Ellers brug aiolien til sprøde kartofler eller i en sandwich.
af Marianne Liljenberg / Foto: Pontus Ferneman17.01.2018

En velsmagende, cremet aioli kan gøre underværker i de fleste måltider. Den passer perfekt til en middag med rejer og citron, du kan bruge den som smørelse i en sandwich eller dyppe sprøde pommes frites i den.

Du kan sagtens købe god økologisk aioli i dit lokale supermarked eller hos din købmand, men der er nogle helt klare fordele ved at lave den selv. Du kan selv bestemme kvaliteteten af den olie, du bruger, og så kan du kontrollere, hvor meget din aioli skal smage af hvidløg og i det her tilfælde krydderurter.

LÆS OGSÅ: Vi har den bedste opskrift på klassisk aioli!

Forskellen på aioli og mayonnaise

En aioli er i princippet hjemmelavet mayonnaise, hvor der er tilsat hvidløg. En hvidløgsmayonnaise. En mayonnaise består af en række neutrale smage. Æggeblommer, eddike, en smagsneutral olie, salt, peber og evt. lidt sennep for at fremhæve smagene.

Aioli er en dip, som stammer fra det sydlige Frankrig. Her starter man med at mose hvidløgene i en morter og derefter tilføje æggeblommer, citronsaft, sennep og olivenolie - i modsætning til rapsolie, som mange af os foretrækker at bruge i aioli.

TIP! Gør din aioli lidt lettere ved at blande den op med creme fraiche. Så får den karakter af en dressing.

Aioli med urter

Mængde: 2 dl

Tid: 15 min

Det skal du bruge for at lave aioli med urter
  • 1-1 ½ tsk dijonsennep
  • 1 tsk hvidvinseddike
  • 2 æggeblommer
  • 2 dl rapsolie
  • 2 fed hvidløg
  • salt, peber
  • To håndfulde finthakket basilikum
  • En håndfuld finthakket timian

Sådan laver du aioli med urter

  1. Sørg for, at alle ingredienser har stuetemperatur
  2. Bland senneop, hvidvinseddiske og æggeblommer i en skål
  3. Tilsæt olien lidt ad gangen, mens du pisker. Så undgår du, at den skiller.
  4. Pres de to hvidsløg, og rør det i mayonnaisen.
  5. Rør til sidst de hakkede krydderurter sammen med de andre ingredienser.
  6. Lad gerne aiolien stå på køl, før den serveres. Så kan smagen nå at sætte sig.

TIP! Smag aiolien til, så du kan vurdere, om du vil have mere smag af fx krydderurter eller hvidløg.

Sponsoreret indhold