En velsmagende, cremet aioli kan gøre underværker i de fleste måltider. Den passer perfekt til en middag med rejer og citron, du kan bruge den som smørelse i en sandwich eller dyppe sprøde pommes frites i den.
Du kan sagtens købe god økologisk aioli i dit lokale supermarked eller hos din købmand, men der er nogle helt klare fordele ved at lave den selv. Du kan selv bestemme kvaliteteten af den olie, du bruger, og så kan du kontrollere, hvor meget din aioli skal smage af hvidløg og i det her tilfælde krydderurter.
LÆS OGSÅ: Vi har den bedste opskrift på klassisk aioli!
Forskellen på aioli og mayonnaise
En aioli er i princippet hjemmelavet mayonnaise, hvor der er tilsat hvidløg. En hvidløgsmayonnaise. En mayonnaise består af en række neutrale smage. Æggeblommer, eddike, en smagsneutral olie, salt, peber og evt. lidt sennep for at fremhæve smagene.
Aioli er en dip, som stammer fra det sydlige Frankrig. Her starter man med at mose hvidløgene i en morter og derefter tilføje æggeblommer, citronsaft, sennep og olivenolie - i modsætning til rapsolie, som mange af os foretrækker at bruge i aioli.
TIP! Gør din aioli lidt lettere ved at blande den op med creme fraiche. Så får den karakter af en dressing.
Mængde: 2 dl
Tid: 15 min
Det skal du bruge for at lave aioli med urterTIP! Smag aiolien til, så du kan vurdere, om du vil have mere smag af fx krydderurter eller hvidløg.