Camilla Plum byder velkommen i den brostensbelagte gårdhave omgivet af figentræer, vinranker, solsikker, orangerøde græskar og trækasser, der bugner af Bøghs citronæbler, aroma-, paradis- og guldborgæbler.
I rask trav følger vi efter Camilla, mens hun stryger sine hænder hen over virvaret af krydderurter, som vi passerer, for at efterlade os alle i en sand urterus. Hun taler løs om chilien med en veldoseret portion attitude, indsigt og naturlig begejstring. Hun stiller skarpt på, hvordan man dyrker sine egne chiliplanter fra frø og klæder os på med gode råd baseret på hendes erfaring med pasning, pleje og overvintring af chiliplanter.
Så går det videre op til drivhusene, som nås ved at passere hindbærbuske, brombær, georginer, cosmea, hjulkrone og et ekstremt smukt kålbed i lilla og blålige nuancer. Camillas særlige facon smitter så meget af, at man simpelthen får lyst til at dyrke sine egne råvarer. Og opleve den unikke glæde i køkkenet og ikke mindst ved spisebordet, som opstår, når råvarer er i sæson og uforskammet friske.
Kogeskole & chilismagning
Arrangementet afsluttes i en charmerende staldbygning med køkken. Mens Camilla laver tomatsalat/salsa, fortæller hun inspirerende om, hvad man kan matche chili med, mens mængder af frisk basilikum, koriander, mexicansk koriander og citronverbena rives i stykker og falder ned i fajanceskålen. Frugtig olivenolie, syrlig æbleeddike, rørsukker, hakkede hvidløg og rødløg tilsættes. Det hele afsluttes elegant med hakkede Pinocchios Nose-, Rocoto- og Piment d'Espelette-chilier.
På et træbord i den modsatte ende af rummet ligger gårdens chili-repertoire i små bakker klar til prøvesmagning. Især de gule citronchilier er opsigtsvækkende. De starter med sødme, så opleves citron, og det hele ender med modne frugtnoter. Små, runde og hidsige Pimente de Chieso er yndige og pokkers stærke. Røde og grønne jalapeños, som er de mest populære chilier på verdensplan, skuffer heller ikke. Spørgsmålene ryger gennem landluften og besvares med entusiasme og humor. Og humøret bliver endnu højere, da der uddeles smagsprøver på retterne. Camilla takker af, mens gæsterne iler over i den bugnende gårdbutik og investerer i deres yndlingschiliplante eller chilier i løs vægt.
Læs også:
Bliv klogere på chili
Prøv disse opskrifter med chili:
Pikant majsbrød med chili
Æbleceviche med chili