3 krydrede småkager til jul
Julens krydderier bliver dyrket mange steder i verden lige fra Asien til Sydamerika og Australien. Vi opfatter dem ofte som vinterlige og hørende til i det søde køkken, men i andre køkkener bliver de brugt hele året rundt. Vanilje er bælgen fra en tropisk orkidé, der bliver dampet og derefter gennemgår en langsom tørringsproces, hvor smagsstofferne bliver udviklet. Kryddernellike er tørrede blomsterknopper fra nelliketræet. Navnet stammer fra det tyske Nägelein, der betyder lille søm. Kardemomme er frøene fra en staude i familie med ingefær. Frøkapslerne tørres og bruges som krydderi i madlavning og er faktisk en af hovedingredienserne i karry. Vi har samlet 3 krydrede julesmåkager, fyldt med de eksotiske krydderier, se dem nede under. PRØV OGSÅ: Mette Blomsterbergs vaniljekranse
Finskbrød med vanilje
OPSKRIFT PÅ FINSKBRØD MED VANILJE
Antal: Ca. 50 stk.
- 1 vaniljestang
- 100 g sukker
- 250 g smør
- 1 tsk.revet skal af usprøjtet citron
- 1 æggeblomme
- 375 g mel
PYNT:
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
- 1 æg
- 3-4 spsk. perlesukker
SÅDAN LAVER DU FINSKBRØD
- Flæk vaniljestangen, og fordel kornene sammen med sukkeret. Rør sukker og smør sammen, og tilsæt citronskal.
- Tilsæt æggeblommen og derefter melet. Ælt dejen hurtigt sammen.
- Kom den i folie, og lad den hvile i køleskabet 1 time.
- Rul dejen ud i 1½ til 2 cm brede stænger på et meldrysset bord. Skær stængerne i ca. 5 cm lange stykker.
- Placér småkagerne på en bageplade med bagepapir. Pisk ægget let sammen.
- Pensl kagerne med det sammenpiskede æg, og drys med perlesukker.
- Bag småkagerne øverst i ovnen ved 200° i 6-8 minutter, til de er gyldne.
- Afkøl på rist, og opbevar dem i en tætsluttende beholder.
TIP: Ofte er det bedst at bruge smør, som har stuetemperatur, så er det nemmere at ælte dejen.
Kardemommesmåkager
OPSKRIFT PÅ KARDEMOMMESMÅKAGER MED PISTACIENØDDER OG HVID CHOKOLADE
Antal: Ca. 30 stk.
- 325 g hvedemel
- 75 g pistacienødder
- 125 g flormelis
- 250 g blødt smør
- 2 tsk. stødt kardemomme
- 1 æggeblomme
- 2 spsk. rørsukker
Pynt:
- 200 g hvid chokolade
- ½ tsk. stødt kardemomme
- 2 spsk. ekstra grofthakkede pistacienødder
SÅDAN LAVER DU KARDEMOMMESMÅKAGER
- Sigt melet. Finthak melet og pistacienødderne, uden det bliver ensartet. Sæt til side.
- Sigt flormelissen over smørret, og rør det sammen, til det er blegt og tykt.
- Tilsæt den stødte kardemomme og æggeblommen, og pisk, indtil det er blandet godt.
- Tilsæt melblandingen, og bland sammen. Form dejen til en kugle, og rul den ind i plastfolie drysset med mel.
- Afkøl dejen i køleskabet i 1 time.
- Forvarm ovnen til 160°. Placér dejen mellem to ark bagepapir, og udrul den til 7 mm's tykkelse. Udstik dejen, og læg småkagerne på bageplader med bagepapir.
- Bages i 20 minutter eller indtil de gyldne og faste. Afkøl på en rist før pynting.
PYNT:
- Varm chokoladen over vandbad.
- Dyp halvdelen af småkagerne i hvid chokolade tilsat kardemomme.
- Drys med pistacienødder. Læg dem på en rist for at dryppe af.
- Opbevar dem i en tætsluttende beholder.
Nellikekranse
OPSKRIFT PÅ NELLIKEKRANSE
Antal: 30 stk.
- 500 g mel
- 375 g blødt smør
- 250 g sukker
- 1 æg
- 1 tsk. stødt nellike
- Skallen af 2 appelsiner
SÅDAN LAVER DU NELLIKEKRANSE
- Ælt ingredienserne sammen.
- Læg bagepapir på en bageplade.
- Kom dejen i en sprøjtepose med en stjernetyl på ca. 11 mm, og sprøjt straks dejen ud i kranse på pladen.
- Bages i 8-10 minutter ved 175-185°, til de er let gyldne.
PRØV OGSÅ: Pebernødder bagt med hvid peber