Æblegalette er den helt oplagte dessert i efteråret, hvor æblerne er på deres højeste, og det er om at nyde så mange af dem som muligt. Her er de kombineret med butterdej og blåbær, og det gør dem kun endnu bedre.
af Maja Grønbæk7.09.2015Foto: Jakob Helbig
Æbler hører efterårets gæstemenuer til, så imponér dine gæster med den her raffinerede dessert - der er point både for smag og æstetik.
Æblegalette med blåbær, vaniljecreme og æblesalsa
6 personerDet skal du bruge til æblegaletterÆblegalette:
300 g butterdej
4 spsk. abrikosmarmelade
3 æbler
6 spsk. mandelflager
3 spsk. rørsukker
Vaniljecreme:
1 vaniljestang
1 usprøjtet citron
1½ dl cremefraiche 38 %
½ dl cremefraiche 9 %
3 spsk. flormelis
Æblesalsa:
1 æble
125 g blåbær
1 kvist rosmarin
3 spsk. honning
Sådan laver du æblegallette
Æblegalette:
Tænd ovnen på 180°.
Udstik butterdejen i 6 cirkler på ca. 8 cm i diameter. Læg dem på en bageplade med bagepapir.
Smelt abrikosmarmeladen i en kasserolle. Pensl butterdejsstykkerne med abrikosmarmelade.
Fjern kernehusene på æblerne med en lille kniv eller en udstikker. Skær æblerne med skræl i skiver.
Læg 5-6 æbleskiver oven på hinanden på hver butterdejsskive.
Kom blåbær ned i hullerne, hvor kernehuset har været. Drys mandelflager og sukker hen over.
Bag æblegaletterne i ovnen i 15-20 minutter, til de er gyldne og sprøde.
Vaniljecreme:
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Riv skallen fint af citronen.
Rør de 2 slags cremefraiche med vaniljekorn, citronskal og flormelis.
Æblesalsa:
Skær æblet i bittesmå tern. Hak rosmarinen helt fint.
Vend æbletern og blåbær sammen med finthakket rosmarin og honning.
Servér æblesalsaen til galetterne sammen med vaniljecreme.