Desserter og kager

Brunkager bagt med anis

Denne opskrift på brunkager indeholder anis, og giver derfor småkagen en ekstra krydret smag og et strejf af lakrids.
af Mai Knauer / Foto: Columbus Leth28.11.2017

Brunkager er blandt nogle af danskernes helt klare favoritter, når det kommer til småkager i juletiden, og har efterhånden været det i rigtig mange år.

De små brune og knasende kager med små hvide prikker i går egentlig under betegnelsen peberkager – en betegnelse de deler med honningkager og pebernødder.

Hvorfor hedder de brunkager?

Umiddelbart skulle man tro, at navnet peberkager kommer af, at kagerne indeholder peber, men det er ikke nødvendigvis tilfældet.

At pebre noget betød i gamle dage, at man tilsatte stærke krydderier såsom kardemomme, kanel og ingefær til sine kager.

Dengang var krydderier en dyr ting for almindelige mennesker, og de blev derfor kun taget i brug til særlige begivenheder som f.eks. op til jul.

Den perfekte morgenmad i december: Skyr med brunkager og blåbær!

I dag bruger vi løs af diverse krydderier året rundt, men skruer især op for brugen af krydderier som kardemomme, kanel og nellike til jul.

I brunkager er der desuden ofte tilføjet enten sukat eller orangeskaller. Er du ikke vild med det, eller har du blot lyst til at prøve noget nyt, kan du skifte dem ud med finthakkede mandler som i denne opskrift.

Hvis du sørger for at holde dig til krydderier, der ikke skiller sig alt for meget ud fra de resterende i opskriften, kan du sagtens forsøge dig frem og tilsætte nye og overraskende ingredienser.

En god start er at tilføje anis, da den oser af jul og er med til at give brunkagen en snert af lakrids.

Opskrift på brunkager bagt med anis

Antal: 250 stk.

Det skal du bruge for at lave brunkager bagt med anis

  • 200 g smør
  • 200 g sukker
  • 1 dl mørk sirup
  • 1 spsk. kanel
  • 1 spsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt nellike
  • 1 tsk. stødt anis
  • 1 tsk. natron
  • Ca. 350 g hvedemel
  • 150 g finthakkede mandler

Sådan laver du brunkager bagt med anis

  1. Rør smør, sukker og sirup sammen i en foodprocessor.
  2. Bland krydderierne, natron og mel, og ælt det krydrede mel sammen med mandlerne.
  3. Del dejen i 6 små, firkantede ruller. Pak dem i plastfilm, og læg dem i køleskabet til næste dag.
  4. Skær dejen i tynde skiver, og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir – husk afstand imellem dem.
  5. Bag kagerne ved 200° i 4 minutter.
  6. Lad dem afkøle et par minutter på pladerne, og flyt dem over på en bagerist, afkøl dem helt, og læg dem i kagedåser.

Tip! I stedet for at vente på 
kagerne i køleskabet kan du lægge dejstykkerne i fryseren et par 
timer, før de skæres ud.

En anden god idé er desuden at opbevare kagerne i kagedåse med bagepapir mellem låg og dåse – så slutter det helt til, og kagerne holder længere.

Du kan også prøve disse 10 fantastiske julekager...

10 fantastiske julekager

Sponsoreret indhold