Brunkager er blandt nogle af danskernes helt klare favoritter, når det kommer til småkager i juletiden, og har efterhånden været det i rigtig mange år.
De små brune og knasende kager med små hvide prikker i går egentlig under betegnelsen peberkager – en betegnelse de deler med honningkager og pebernødder.
Umiddelbart skulle man tro, at navnet peberkager kommer af, at kagerne indeholder peber, men det er ikke nødvendigvis tilfældet.
At pebre noget betød i gamle dage, at man tilsatte stærke krydderier såsom kardemomme, kanel og ingefær til sine kager.
Dengang var krydderier en dyr ting for almindelige mennesker, og de blev derfor kun taget i brug til særlige begivenheder som f.eks. op til jul.
Den perfekte morgenmad i december: Skyr med brunkager og blåbær!
I dag bruger vi løs af diverse krydderier året rundt, men skruer især op for brugen af krydderier som kardemomme, kanel og nellike til jul.
I brunkager er der desuden ofte tilføjet enten sukat eller orangeskaller. Er du ikke vild med det, eller har du blot lyst til at prøve noget nyt, kan du skifte dem ud med finthakkede mandler som i denne opskrift.
Hvis du sørger for at holde dig til krydderier, der ikke skiller sig alt for meget ud fra de resterende i opskriften, kan du sagtens forsøge dig frem og tilsætte nye og overraskende ingredienser.
En god start er at tilføje anis, da den oser af jul og er med til at give brunkagen en snert af lakrids.
Antal: 250 stk.
Det skal du bruge for at lave brunkager bagt med anis
Tip! I stedet for at vente på kagerne i køleskabet kan du lægge dejstykkerne i fryseren et par timer, før de skæres ud.
En anden god idé er desuden at opbevare kagerne i kagedåse med bagepapir mellem låg og dåse – så slutter det helt til, og kagerne holder længere.