Mormordesserten over dem alle: citronfromage. Her med et moderne twist i form af sprøde lakridskys.
af Marie Holm / Foto: Columbus Leth27.07.2017
Citronfromage må være selskrevet på det klassiske dessertbord. Mormordesserten, som er dejligt cremet, har en frisk smag af syrlig citron og passer perfekt som et sødt indslag efter middagen.
Den klassiske version af citronfromagen laves med husblas, sukker, æg, fløde, citronsaft og citronskal. Da det er en kold dessert, skal du tage dine forholdsregler, så husblassen ikke klumper.
Det undgår du ved at lægge husblassen i blød omkring 10 minutter og herefter lægge den over i en gryde, hvor det kan smelte. Hold øje med gryden, da det kan gå stærkt.
Hæld husblassen forsigtigt over i blandingen, så der ikke opstår temperaturchok. Så undgår du, at der kommer klumper i desserten.
Desserten skal laves helt uden ovn og er desuden hurtig at lave. Du kan lave den samme dag, som gæsterne kigger forbi, den skal bare stå et par timer i køleskabet.
Mormorklassikeren over dem alle er her i en version uden æg, men med græsk yoghurt, der giver den gode gamle citron-fromage en dejlig cremethed.
Citronfromage - moderne mormordessert
6 personer
Det skal du bruge for at lave Citronfromage - moderne mormordessert
4 blade husblas
½ l græsk yoghurt 10 %
150 g sukker
Saft af 2 citroner (½ dl)
2 dl piskefløde
Skal af 2 store usprøjtede citroner
LAKRIDSKYS:
3 æggehvider
1 nip salt
175 g sukker
2 tsk. fint lakridspulver
DESUDEN: frisk kørvel eller sødskærm
Sådan laver du Citronfromage - moderne mormordessert
Læg husblassen i blød i en stor skålfuld koldt vand.
Rør yoghurten godt med sukker og revet citronskal, og lad det stå 5-10 minutter på køkkenbordet, så sukker og yoghurt smelter sammen.
Pres saften af citronerne, og lun ca. halvdelen af saften i en lillebitte kasserolle.
Smelt den udblødte husblas heri, og tilsæt så den resterende citronsaft, så blandingen afkøles lidt.
Rør citronsaftblandingen i yoghurten med et piskeris. Pisk fløden til blødt skum, og vend den i yoghurten.
Fordel citronfromagen i 6 portionsskåle eller én stor skål, og sæt den i køleskabet i mindst 6 timer − gerne natten over.
LAKRIDSKYS:
Kom æggehviderne i en skål, og pisk dem skummende med et nip salt ved middel hastighed.
Tilsæt sukkeret skefuld for skefuld, så snart hviderne former bløde toppe.
Fortsæt med at piske ved middel hastighed, indtil alt sukkeret er indarbejdet, og marengsen er skinnende og stiv. Tilsæt lakridspulver, og pisk et par omgange.
Fyld lakridsmarengsen i en sprøjtepose med tylle, og sprøjt den ud i små kys på en bageplade beklædt med bagepapir.
Drys en smule lakridspulver over nogle af kyssene. Bag lakridskyssene i ovnen ved 100° varmluft i ca. 1 time.
Sluk for ovnen, og lad kyssene blive kolde i ovnen. Pak kyssene i en tætsluttende kagedåse.
Pynt citronfromagerne med lakridskys og frisk kørvel, og servér straks.
TIp! Hvis der er flere lakridskys, end du skal bruge til citronfromagen – så er de gode at have på lager til trifli, som knas oven på rødgrød eller bare til at spise, som de er.