3 klassiske julesmåkager med et tvist
December er lig med julehygge og småkagespisning, og det betyder, at der skal bages småkager i stakkevis.
Hvis dejen skal være sammenhængende og god, skal portionen have en vis størrelse. Og hvis du hverken vil undvære pebernødden eller finskbrødet, giver det dig et par hundrede småkager, som du kan dele med venner og familie, så der er nok at guffe løs af i juledagene.
Her får du 3 gode opskrifter på klassiske julesmåkager, som har fået et smagfuldt tvist: Pebernødder med butterscotch-karamel og tranebær, småkager med praliné af ristede cashewnødder og finskbrød med brændte mandler og rørsukker.
SE OGSÅ: Ambassadørens æbleskiver med kærnemælk
Pebernødder med butterscotch-karamel og tranebær
Vi kender til pebernødderne helt tilbage fra middelalderen, hvor de dog blev bagt på rugmel i stedet for hvedemel. Også i Tyskland og særligt Holland spiser de pebernødder, og her eksperimenteres der ofte med smagsvarianter og overtræk.
Det skal du bruge for at lave pebernødder med butterscotch-karamel og tranebær
- 125 g hvedemel
- ½ tsk. bagepulver
- ½ tsk. stødt ingefær
- ¼ tsk. stødt kanel
- ¼ tsk. kardemomme
- 1 tsk. hvid peber
- 60 g smør
- 60 g sukker
- 1 æg
Butterscotch:
- 30 g usaltet smør
- 90 g brun farin
- 75 ml piskefløde
- ½ tsk. salt
- ½ tsk. vaniljeekstrakt
- 1 spsk. tørrede tranebær
Sådan laver du pebernødder med butterscotch-karamel og tranebær
- Bland mel og bagepulver med alle krydderierne.
- Pisk blødt smør og sukker lyst og luftigt med en elpisker, og pisk ægget i.
- Tilsæt melblandingen lidt ad gangen under omrøring.
- Saml dejen, og form ca. 100 små kugler.
- Fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag pebernødderne gyldne i ovnen ved 180° i 5-7 minutter.
- Lad dem afkøle.
Butterscotch:
- Smelt smør i en gryde, og tilsæt farin og 45 ml piskefløde.
- Bring blandingen i kog i 5 minutter under jævnlig omrøring.
- Rør den resterende piskefløde og salt i karamellen, og lad den simre et par minutter.
- Fjern gryden fra varmen, og rør vaniljeekstrakt i.
- Hak de tørrede tranebær fint.
- Dyp halvdelen af hver pebernød i butterscotch-karamellen, og drys med tranebær.
SE OGSÅ: Mette Blomsterbergs brugkager
Finskbrød med brændte mandler og rørsukker
Antal: 20 stk.
Det skal du bruge for at lave finskbrød med brændte mandler og rørsukker
Brændte mandler:
- 40 ml vand
- 50 g sukker
- 100 g mandler
- 1 knsp. salt
Dej:
- 70 g smør
- 35 g rørsukker + lidt til drys
- 25 g brændte mandler
- 90 g hvedemel
- 1 knsp. salt
- 1 æggehvide til piskning
Sådan laver du finskbrød med brændte mandler og rørsukker
Brændte mandler:
- Kog vand og sukker på en pande ved høj varme, til sukkeret er opløst.
- Vend mandler og salt i den varme sirup.
- Skru ned for varmen, når vandet er fordampet.
- Rør forsigtigt i mandlerne, til sukkermassen er blank og karamelliseret.
- Fordel de brændte mandler på bagepapir, og lad dem køle helt af.
- Hak de afkølede mandlerne groft, og læg dem til side.
Dej:
- Pisk smør og sukker lyst og luftigt med en elpisker.
- Tilsæt 25 g hakkede mandler, mel og salt.
- Saml dejen, rul den til en lang rulle, og læg den i fryseren i 30 minutter.
- Skær dejrullen i 4-5 mm brede småkager, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pensl med sammenpisket æggehvide, og drys med lidt hakkede brændte mandler og rørsukker.
- Bag kagerne i ovnen ved 170° i 10-12 minutter, til kanterne er gyldne.
Småkager med praliné af ristede cashewnødder
Antal: 20 stk.
Det skal du bruge for at lave småkager med praliné af ristede cashewnødder
Praliné:
- 25 cashewnødder
- 25 g usaltet smør
- 120 g sukker
- 1 knsp. flagesalt
- 2 tsk. smagsneutral olie
Dej:
- 160 g hvedemel
- ½ tsk. bagepulver
- 80 g smør
- 100 g brun farin
- 1 lille æg
- ½ tsk. flagesalt
- 1 æggehvide til pensling
Sådan laver du småkager med praliné af ristede cashewnødder
Praliné:
- Rist nødderne gyldne i ovnen ved 170° i 8-10 minutter.
- Hak de ristede nødder fint med en kniv.
- Smelt smørret i en gryde, tilsæt sukker, og kog det ind til en karamel.
- Tag gryden af varmen, og vend nødderne i.
- Fordel karamel-nøddeblandingen på bagepapir, og køl af.
- Blend den afkølede praline groft i en foodprocessor eller blender.
- Tag lidt til side til småkagernes kanter, og bland resten med flagesalt og olie.
Dej:
- Bland mel og bagepulver i en skål.
- Pisk blødt smør og farin sammen med en elpisker i en anden skål.
- Tilsæt æg, og pisk et par minutter, til konsistensen er luftig.
- Vend flagesalt og 5 g praliné-olieblanding i, og rør derefter melblandingen i.
- Saml dejen, og rul den til en lang rulle.
- Fordel den resterende praliné uden olie på bordet, pensl rullen med sammenpisket æggehvide, og rul den i den knuste praliné.
- Frys dejrullen i 30 minutter.
- Skær dejen i 5 mm brede småkager, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Bag dem i ovnen ved 170° i 5 minutter.
- Tag småkagerne ud af ovnen, og fordel en lille smule af praliné-olie-blandingen i midten af hver kage, mens de stadig er bløde.
- Bag dem i yderligere 5 minutter, til de er gyldne.
Flere jule-opskrifter?
Få en god grund-opskrift på hjemmelavet marcipan, som du vil bruge igen og igen, når marcipan-trangen melder sig. Få opskriften her!