Prøv Mette Blomsterbergs opskrift på en klassisk othellolagkage. Du går næsten aldrig galt i byen med at servere en othello lagkage for dine gæster og hvad er bedre end en hjemmelavetothellolagkage. Den er altid en vinder!
Smuk og enkel ser en othellolagkage ud. Kagen har sit navn fra Shakespeares fortælling om Othello. Men helt enkel er den ikke at lave! Begynd gerne dagen før, så din othellolagkage kan hvile på køl natten over. Det tager tid at lave en othellolagkage, men resultatet er alle anstrengelserne værd! Kagen kan spises til alle anledninger. Brug eksempelvis othellolagkage som erstatning for den traditionelle lagkage, eller lav den til en weekend, der skal stå i forkælelsens tegn.
SE OGSÅ: Mette Blomsterbegs opskrift på hindbærlagkage!
Mette Blomsterberg Othellolagkage:
Ca. 12-14 personer
Vaniljeflødecreme til othellolagkage:
- ½ god vaniljestang (gerne fra Madagascar eller Polynesien)
- 75 g sukker
- 70 g majsstivelse
- 4 dl sødmælk
- 60 g æggeblommer (ca. 3 stk.)
- 3½ dl piskefløde
- 1½ dl piskefløde
Vaniljebunde til othellolagkage:
- ½ god vaniljestang (gerne fra Madagascar eller Polynesien)
- 65 g sukker
- 100 g pasteuriserede æggeblommer
- 100 g hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 200 g pasteuriserede æggehvider
Overtræksmarcipan til othellolagkage:
- 200 g ren rå marcipan
- 100 g flormelis
- ca. 50 g glukosesirup
Makronbund til othellolagkage:
- 125 g ren rå marcipan
- 75 g flormelis
- 60 g æggehvider
Chokoladeglasur:
- 75 g mørk chokolade, ca. 56 %
- ca. 150 g flormelis
- Lidt vand
Til opbygning og pynt:
- ca. 3 dl piskefløde
- ca. 150 g hindbærmarmelade
- ca. 2 dl piskefløde
Desuden:
- 1 lagkagering, 24 cm i diameter
- 1 bånd kageplast
Prøv også: Hyldeblomstlagkage
Sådan laver du othellolagkage:
- Vaniljeflødecreme: Bland vaniljekorn, sukker og majsstivelse, og pisk det godt sammen med 1 dl af mælken. Tilsæt æggeblommerne.
- Kog de resterende 3 dl mælk op sammen med fløde og den tomme vaniljestang. Tilsæt majsblandingen, når mælkefløden koger, pisk godt i nogle sekunder, til cremen koger godt igennem og tykner. Fjern vaniljestangen, og hæld straks den tykke creme i en kold beholder. Læg husholdningsfilm direkte oven på cremen, så der ikke dannes kondens. Afkøl cremen helt i min. 3 timer.
- Pisk nu den iskolde vaniljecreme glat med et piskeris. Pisk i en anden skål den resterende 1½ dl fløde til skum, og vend forsigtigt sammen med den piskede vaniljecreme til en flødecreme.
- Overtræksmarcipan til othellolagkage: Ælt alle ingredienser sammen til en ensartet masse, gerne med røremaskine. Opbevar overtræksmarcipanen i en tillukket plastpose ved stuetemperatur, indtil den skal anvendes.
- Markronbund til othellolagkage: Bland marcipan og flormelis sammen med en lillebitte smule af æggehviden. Tilsæt mere og mere æggehvide efterhånden for at undgå klumper. Fyld makronmassen i en engangssprøjtepose, og klip et lille hul. Smør lagkageringen med bagespray eller smagsneutral olie, og sæt den på bagepapir på en bageplade. Sprøjt makronmassen jævnt ud i hele ringen.
- Bag bunden til din othellolagkage i ca. 15 min. ved 180°, til den er let gylden. Afkøl bunden helt, og fjern forsigtigt ring og bagepapir.
- Vaniljebunde: Pisk æggeblommer, vaniljekorn og sukker med en håndmikser til en tyk æggesnaps. Bland mel og bagepulver, og sigt det ned i 'snapsen'. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i dejen, stop, når den er ensartet.
- Tegn en cirkel på to stykker bagepapir på hver sin bageplade, brug lagkageringen til at tegne efter. Fordel dejen på de to cirkler, og smør den jævnt ud. Bag bundene ved 190°, til de er let gyldne og giver efter ved tryk, ca. 10 min. Afkøl bundene helt, og udstik dem med lagkageringen.
Sådan opbygger du en othellolagkage:
- Rengør lagkageringen, sæt den på et fad, og placer kageplast i kanten af ringen. Læg den afkølede makronbund i.
- Pisk 3 dl fløde til flødeskum, fyld det i en engangssprøjtepose uden tylle. Klip et 1 cm stort hul og sprøjt flødeskum rundt i kanten, så der dannes en tynd væg.
- Fordel marmeladen på makronbunden. Fyld vaniljeflødecremen i en ny engangssprøjtepose uden tylle, og klip et 1 cm stort hul. Sprøjt flødecremen ud i et jævnt lag helt ud til flødeskumskanten, og læg en vaniljebund ovenpå. Pres den let ned. Gentag med næste lag, og afslut med den sidste vaniljebund. Pres også den let ned.
- Stil din othellolagkage i køleskabet, til den er iskold og har sat sig, gerne til næste dag. Befri din othellolagkage fra ring og plast, og stil den på det fad, den skal serveres på.
- Rul overtræksmarcipanen ud i ekstra flormelis til ét langt bånd, som kan nå hele vejen rundt om din othellolagkage. Opmål og renskær båndet, mens det ligger på bordet. Båndet skal være ca. 2 cm højere end kanten af kagen. Sørg for, at marcipanen er til at flytte med under hele udrulningen.
- Rul båndet forsigtigt sammen, og rul det ud rundt om din othellolagkage. Lav en pæn afslutning.
Prøv også: Opskrift på klassisk lagkage med hvid chokolade
Sådan overtrækker du en othellolagkage:
- Chokoladeglasur: Hak chokoladen fint, og smelt den forsigtigt i en skål over vandbad.
- Rør flormelis og en anelse vand sammen til en tyk glasur i en lille kasserolle, og varm glasuren let.
- Tilsæt den smeltede chokolade - evt. også en anelse mere vand, til glasuren har en passende konsistens.
- Smør den lune chokoladeglasur hurtigt og sirligt ud på toppen af den kolde othellolagekage.
- Pisk de sidste 2 dl fløde til flødeskum, fyld det i en engangssprøjtepose med en 12 mm rund glat tylle i og sprøjt en fin knopkant i kanten af din othellolagkage. Opbevar den færdige othellolagkage i køleskabet indtil servering.
Find flere lækre Mette Blomsterberg-opskrifter her: