Roen sænker sig, lysene på juletræet er ved at brænde ned og pakkerne under træet er begyndt at svinde ind. Det er blevet tid til desserten, og den står igen i år på risalamande. Måske du trænger til skubbe lidt til traditionerne, og et godt sted at starte er ved at nytænke den klassiske juledessert.
Søde klementiner hører julen til og er derfor ideelle til en nyfortolkning af risalamanden, fordi du både får fornyelse og genkendelighed på samme tid. I samspil med appelsin og citron får du en perfekt afbalanceret sauce, der smager himmelsk og giver den klassiske dessert et velkomment tvist.
Kog ris og vand i en gryde ved svag varme. Hæld både vaniljekorn og -stang i gryden sammen med salt, og lad blandingen koge, til vandet næsten er kogt væk.
Tilsæt 1/3 af mælken, og rør, indtil mælken er kogt ind til den halve mængde. Hæld en sjat mælk i gryden, og rør igen, indtil mælken er kogt ind. Hæld det sidste mælk i gryden, læg låget på, og sluk for varmen.
Lad grøden trække i ca. 40 minutter, rør gerne undervejs. Lad risengrøden køle helt af.
Rist mandelsplitterne gyldne på en tør pande (gem evt. lidt mandelsplitter).
Pisk fløde og flormelis til blødt skum. Vend risengrøden med flødeskum og mandelsplitter, og sæt risalamanden på køl indtil servering.
Pres klementiner, appelsiner og citron, og kog citrussaften i en gryde sammen med sukker og salt.
Lad saucen simre i ca. 15 minutter, til den tykner let. Er den for tynd, kan du jævne den med en smule majsstivelse. Hold enten saucen varm indtil servering, eller stil den på køl.
Tænd ovnen på 160°. Bland alle ingredienserne godt sammen til en tyk pandekagelignende dej.
Smør dejen ud i aflange cirkler på en bageplade med bagepapir, og drys evt. med lidt mandelsplitter.
Bag kagerne gyldne i ovnen i 8-10 minutter. Anret risalamanden i glas, hæld klementinsauce over, og top med mandeltuiles.