Her får du min version af den franske klassiker, Tarte Tatin. Denne her er den klassiske med æble, dog med et par af mine egne tilføjelser; rosmarin og røget smør, som booster æblesmagen og giver karamelsmagen en fantastisk dybde. Jeg bruger også muscovadosukker, en slags meget mørk farin (fåes i gode supermarkeder), som tilføjer mørke, lakridsagtige noter til karamellen. Til bunden bruger jeg en færdig butterdej, som jeg finder i samme gode supermarked som muscovadoen. Man kan naturligvis lave sin egen mørdej, men jeg foretrækker den flagede struktur, som butterdejen har. Og butterdej er næsten umuligt selv at lave lige så god, som den man køber. Teknikken i Tarte Tatin er først at koge karamellen langsomt og så, når æblerne er tilsat, lade den stå og simre i omkring 10-15 minutter, til æblerne kaster noget af deres syrlige saft ud i karamellen. Kagen bages så at sige på hovedet, altså med æblerne nederst og butterdejen ovenpå. Røget smør er ikke strengt nødvendigt, men det giver altså en superlækker nuance og får denne æblekage til at smage syndigt godt.
Det skal du bruge til Tarte Tatin:
160 gram muscovadosukker (eller mørk rørsukker)
90 gram (røget) smør
4-5 gode danske, lidt syrlige æbler.
1 kvist rosmarin, kun bladene
Butterdej, nok til at dække panden