Mange af os sætter pris på høj kvalitet, når vi skal drikke rød- eller hvidvin. Desværre er det ikke altid gældende, når vi skal drikke rosé-vine, lyder det fra Jess Kildetoft, Master Sommelier og Wine Director hos MASH. - Hvis flere opfattede rosé som en seriøs vin, ligesom både røde og hvide vine, ville mange restauranter formentligt også servere roséer af langt højere kvalitet. For de findes bestemt, og ved man, hvad man skal gå efter, ligger der ofte en helt anderledes oplevelse gemt i dem, end man kender det fra de rosévine, man hurtigt hiver ned fra supermarkedets hylder, siger han. LÆS OGSÅ: Sådan laver du Sangria
Undersøger du de forskellige varianter af rosé, vil du hurtigt finde ud af, at der findes et hav af muligheder. Du kan finde rosé-vine, der egner sig til at nyde på terrassen, rosé-vine, der er gode til fiskeretter og rosé-vine til kødretter.
Udfordr dig selv og find ud af, hvilken type af rosé du er til.
- Roséen kan meget mere end bare at være sød og let drikkelig, siger Jess Kildetoft.
Nedenfor guider Jess Kildetoft til fire roséer fra fire forskellige regioner, du bør tage et ekstra kig på. Så kan du nemt finde den perfekte rosé, når du får gæster på besøg eller blot skal nyde et glas på terrassen.
2016 Miraval, Provence
Chateau Miraval ligger i Correns i det centrale Provence mellem Marseille og Nice ca. 80 kilometer fra kysten. Druerne kommer fra deres bedste parceller, og er en blanding af Cinsault, Grenache, Syrah og den lokale Rolle - alle plantet køligt 350 meter over havet, der sammen med de kølige vinde fra havet giver Miraval sin fine og elegante stil med noter af hindbær, jordbær samt rosenblade og liljer.
Miraval passer perfekt til grillet fisk, skaldyr samt lette kødretter.
2017 Domaine Vacheron, Loire
I den inderste del af Loiredalen, finder man Sancerre, der dyrker 100 pct. Pinot Noir fra sine Domaine Vacheron vinmarker. Druerne er dyrket efter biodynamiske principper på flintrige jorde af en af regionens mest respekterede producenter. Vinen er meget præcis med frisk syre og noter af tørrede jordbær, skovbær, hvid fersken og røgede undertoner.
Drik gerne Domaine Vacheron til lette retter som salater, østers, grillet fisk og gratineret gedeost.
2017 Mouton Noir Love Drunk, Oregon
Mouton Noir Love Drunk er lavet på det klassiske blend af Chardonnay og Pinot Noir fra den kølige Willamette dal i Oregon. Smagen leder tankerne til rosé Champagne dog uden bobler, men med noter af vilde røde bær, citrusskal, hvide blomster og frisk syre, der gør vinen rank og god til mad.
Mouton Noir Love Drunk går godt til fede fiskeretter, grillet fjerkræ samt salater og alt godt fra de danske haver.
2017 Prieuré de Montézargues, Tavel, Rhone
Vinen Prieuré de Montézargues stammer fra Tavel i den sydlige del af Rhônedalen og adskiller sig ved kun at producere rosévin. Her er fokus på Grenache samt andre sjove, lokale druer, der kombineret med det lune middelhavsklima giver roséen en mere tæt og moden frugt, der er fremragende til mad.
Prieuré de Montézargues skal gerne drikkes til grillet fjerkræ, fisk samt skaldyr og friske oste.