Drikke

Chianti - den italienske Bordeaux

Chianti har lært af franskmændene, hvordan man laver topvin. Det er denne smagning et godt eksempel på.
af Anders Grøndahl og Erik Morsing / Foto: Torben Djenner5.11.2008

Har man først sat tænderne i en steak Fiorentina og drukket en god Chianti Classico til, så bliver det ikke meget bedre, uanset hvor i verden man rejser. Mens maven forsøger at gøre kål på de 500 gram rødt oksekød og den halve liter kraftig rødvin fra et af Italiens bedste vinområder, kan man passende planlægge næste dags oplevelser i det toscanske landskab. Her møder bondelandet renæssancekulturen og gør denne del af Italien til noget helt specielt.

Hoveddruen for området er Sangiovese, som kan være hård i filten som Baroloens Nebbiolo, men som bliver mild og rund i de rigtige hænder. Navnlig når den blandes med de 10-15 procent franske druer, der efterhånden er mere reglen end undtagelsen. Normalt Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc eller Syrah. De fremmede druer blev først brugt i de dyre supertoscanere som Tignanello, men har nu bredt sig til de mere folkelige Chianti. Tankevækkende er det, at området på tyve år har bevæget sig fra at være leverandør af banale rødvine, der kun blev eksporteret på grund af den charmerende bastflaske - et særkende for området - til at være et af Italiens mest skattede vinområder. I 1980'erne plantede bønderne vinstokke i 'Fiat-rækker', så de kunne høstes maskinelt med en traktor - ofte en Fiat. I dag høstes og sorteres druerne i hånden.

Chianti

1. Droandi Manucci
2005 Chianti Classico 'Ceppeto'
Minvin.com, 99 kr
. ???

Fed varm duft af trøfler, hestestald, violer, tobak og blomme, som er typisk Chianti. Ikke blandt de største Chianti Classico, men et godt glas til prisen.

2. Poderi del Paradiso
2004 Chianti Classico Senesi
A Vinstouw, 99 kr
. ????

Mere elegance og smag af modne røde bær. Fyldigere end den første vin og nu også med toner af lakrids og pibetobak. Dejlig tørhed, som er karakteristisk for de bedste vine.

3. Quercia al Poggio
2001 Chianti Classico
J.V.S., 149 kr
. ????? (Favorit)

Godt med bundtræk i denne Classico. Her er alle de elegante toner af hestestald, svampe og tobak og en lækker pomerolsk duft. Vinen er den ældste i smagningen og uden tvivl på toppen nu. En super Chianti.

4. Nipozzano
2004 Chianti Rufina Reserva
Vinspecialisten/Magasin/H.J. Hansen Vinhandel,
130 kr
. ????

Stadig ung og derfor noget lukket. Det skyldes også, at den er fra den nordligste del af området ved Fiesole lige nord for Firenze. Skuffer en smule nu, men erfaringen med Nipozzano viser, at de udvikler sig til elegante vine efter nogle år på flaske.

5. Castello di Ama
2004 Chianti Classico Reserva
Jysk Vin, 220 kr
. ????? (+)

Trøffelnæse, uhyre elegant, meget tør, flot balance i smagen med et strejf af eukalyptus og mandler, mere kølig stil end smagningens nummer seks. Også den udvikler sig til at blive endnu bedre om to-tre år.

Mellem Firenze og Siena

Chianti-vinen vokser i et område fra Firenze i nord til Siena i syd. Besøger man området i bil, kan det anbefales at køre ad vej 222, som forbinder de to byer og fører de rejsende gennem klassiske Chianti-vinbyer som Greve og Castellina med mulighed for en afstikker til Radda mod øst og Poggibonsi på den vestlige side af vejen. Classico-vinene findes over det meste af området mellem Siena og Firenze og kendes på symbolet den sorte hane. Men Chianti-området består også af seks andre zoner: Colli Aretini, Colli Senesi, Colli Fiorentini, Montalbano, Rufina og Colline Pisane.

6. Montesodi
2004 Chianti Rufina Riserva
Vinspecialisten/Magasin/H.J. Hansen Vinhandel,
360 kr.
?????

Her er vi i liga med store vine fra Bordeaux, Barolo og
Chateauneuf-du-Pape. Kraftig alkohol der er lige ved at tippe over og blive portvinsagtig, men en solid tørhed og bitterhed sikrer en sublim vinoplevelse. Et godt råd: Rør den ikke de første otte år. Den bliver bare bedre og bedre.

????? Topvin (exellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe (+) Godt køb (-) For dyr

SMAGERNE ER: BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen,
NANNA SIMONSEN kogekone, kogebogsforfatter, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.

Sponsoreret indhold