Drikke

Guide til god kaffe

Kaffekærligheden bobler! Har du helt styr på, hvilken kaffe der hitter netop nu, og hvordan kaffe laves bedst? Få vores guide til god kaffe her!
af Ulla Johanne Johansson, Lene Lykke Hovmand og Nanna Larsen / Foto: Kähler Design16.02.2015

Engang var spørgsmålet bare ”mælk eller sukker?”, men i dag kan du måske høre dig selv bestille en flat white eller en dobbelt macchiato med latte art-mælk. Caffe latte er efter sigende ”so last year”, mens filterkaffe er det nye sort. Det har både kaffebrands og baristaer i hvert fald sagt i årevis. En ting er dog sikkert. Kvalitetskaffe bliver mere og mere efterspurgt, og forbrugerne er begyndt at interessere sig for kaffens oprindelse og bøndernes forhold.

Søde sager: Appelsintærte med marengs

Sådan laver du god kaffe:

• Mal bønnerne selv på en kaffekværn lige før brygningen, hvis du vil bevare aromaen. Malet kaffe mister hurtigt friskhed og smag. Husk, at filterkaffe skal kværnes finere end stempelkaffe.

• Jo lysere kaffen er ristet, des tydeligere træder bønnernes smag igennem. Jo mørkere ristningen er, des mere brændt smag.

• Gå efter hele bønner i poser med ventil, så den CO2, som kaffebønner udskiller efter ristning, kan trænge ud af posen.

• Vandet afgiver smag, så brug altid friskt og koldt vand. Er du gourmet, så brug kildevand. Bor du et sted i landet, hvor der er meget kalk i vandet, så kom evt. en dråbe citron i vandet.

• Når du brygger varm kaffe, skal vandet varmes op til mellem 92-96°.

• Skyl kaffefiltret, inden du bruger det, så trænger smagen fra filtret ikke ud i kaffen.

• Sørg altid for, at både tragt, kande og de øvrige remedier, du bruger til at brygge kaffe, er helt rene. Gamle kafferester afgiver smag.

• Mål kaffen præcist. Den anbefalede dosis er 60-70 g pr. liter vand. Brug en digital køkkenvægt til at veje kaffen og måle vandet, så du sikrer, at bryggeforholdet er korrekt.

Få meget mere madglæde og gourmetopskrifter hver måned i Mad & Bolig!

Guide til caféernes menukort

Har du styr på kaffetitlerne? Her forklarer vi de mest populære kaffedrikke:

  • Americano: 1⁄3 espresso og 2/3 varmt vand. Mange caféers alternativ til en kop sort kaffe.
  • Cappucino: 1⁄3 espresso, 1⁄3 varm mælk og 1⁄3 mælkeskum, serveret i en lidt stor kaffekop. En cappucino har mindre mælk end en caffe latte.
  • Espresso: Et lille ”shot” stærk espressokaffe brygget under tryk. Espresso er basis for kaffedrikke som cappucino, caffe latte, macchiato osv.
  • Flat white: Espresso med varm mælk. Blandingsforholdetkan variere, men det minder om en caffe latte med forholdsvis mindre mælk. Mælken kan derfor være mindre skummet end i caffe latte. Drik den, hvis du vil have mindre mælk og mere kaffesmag.

Design: Verdens dyreste stel

Tag et kig i galleriet, og bliv inspireret til meget mere kaffekærlighed!

Den gode kop kaffe

Der kan forekomme affiliate-links i artiklen.

Sponsoreret indhold