Det er næsten blevet en hel videnskab at brygge kaffe. Der er så mange ting, der spiller ind på smagen af en kop kaffe. For den garvede barista handler det om hvor fint bønnerne males, temperaturen på vandet, vandets kontakttid med kaffen og en masse andre faktorer.
Opskrift: Hjemmelavet nutella, der smelter på tungen
Men vil du gerne lidt hurtigere til den gode kop kaffe og blive en dygtig hjemmebarista, kommer her et par tommelfingreregler, der er gode at huske på.
Sådan laver du den bedste kop kaffe:
Kvalitet og opbevaring
• Køb hele bønner og mal dem først, når du skal brygge kaffen. Bønnerne bevarer kaffens smag og aroma, så en friskmalet kaffe giver den bedste smag.
• Opbevar kaffen i en lys- og lufttæt beholder, så holder smag og aroma længere. Så undgår du også, at kaffen tager smag af andre madvarer, som den nemt gør.
Indretning: Redesign dit genbrugsfund
Bryggemetoder
• Få styr på forholdet mellem vand og bønner. Der skal 7 gram kaffe til en kop. Det svarer til en stor spiseskefuld.
• Kværn kaffen rigtigt i forhold til din bryggemetode:
• Til stempelkanden skal du bruge groft malet kaffe, til filterkaffe skal kaffen males fint, og til espresso skal den males ekstra fint.
• Brygger du kaffe i stempelkande, så lad kaffen trække i ca. 4 minutter, før du trykker stemplet i bund.
• Brygger du kaffe på maskine, så sørg for, at kaffen ligger jævnt fordelt i fileret, så al kaffen kommer i kontakt med vandet.
Ekstra kaffetips
• Drik kaffen med det samme. Efter ca. en halv time begynder den at blive bitter.
• Husk at gøre kaffemaskinen eller stempelkanden ren. Kaffe optager nemt andre smagsstoffer f.eks. fra skidt i kanden.
Der er mange holdninger til, hvad den perfekte kop kaffe er. De fleste har prøvet stempelkanden og den gammeldags kaffemaskine, og mange kender kaffekapsler. En klassisk metode er den italienske espressokande på kogepladen. Nu vinder AeroPress- og pour over-kaffebryggere som Kalita-filtertragten eller Chemix-glaskolben frem. Endelig er der den lette instantversion.