Drinks & Cocktails

Sprudlende hyldeblomstchampagne

Den lidt mere festlige version af hyldeblomstsaft er slet ikke så svær at lave, og så er den bare utrolig velegnet til at servere til sommerens desserter. Kast dig ud i det, og voila - så har du sommer på flaske!
Tekst og foto: Kenn Römer-Bruhn.28.02.2020

Hyldeblomstchampagne

  • 4 liter varmt vand
  • 700 g sukker
  • Saft og citronskal af 3-4 økologiske citroner
  • 2 spsk. hvidvinseddike
  • Hyldeblomstskærme, ca. 20 stk i fuldt flor
  • Evt. en knivspids tørret gær

Det er rørende nemt og ganske herligt at lave en cider af hyldeblomstsaft, og de prikkende bobler på tungen efter kun få uger er vidunderlige. Drikken gærer naturligt og indeholder derfor kun en lille smule alkohol.

Sådan laver du hyldeblomstchampagne:

  1. Hæld vand og sukker i en stor gryde, og varm op, mens du rører, indtil sukkeret er opløst.
  2. Efterfyld med koldt vand, så du har 6 liter saft i alt.
  3. Sæt saften til afkøling til, den er omkring 25 grader.
  4. Tilsæt herefter citronsaft og citronskal, eddike og blomsterhoveder (og evt. lidt tørgær), og rør rundt.
  5. Dæk med et rent viskestykke, og lad saften gære i et køligt, luftigt sted i et par dage.
  6. Efter to dage skal du kigge til din nye bryg, der på dette tidspunkt gerne skulle være i fuld gang. Hvis overfladen ikke er lidt skummende, er gæringen ikke begyndt endnu. Tilføj derfor en knivspids tørgær.
  7. Lad blandingen gære fortsat (stadig tildækket med et rent viskestykke) i yderligere fire dage.
  8. Si herefter væsken gennem en finmasket sigte, og hæld mosten på steriliserede champagneflasker med champagnepropper/kapsler, patentflasker eller plastflasker med skruelåg. Bemærk at bryggen efterkarbonerer og kan danne et højt tryk – så pas på.
  9. Når flaskerne er proppet/kapslet skal de eftergære i flaskerne i mindst en uge.
  10. Herefter kan du servere en afkølet forfriskende hyldeblomstchampagne til dig selv og dine gæster.
Put citronskræl i sukkerlagen.
Pres citronerne, så saften løber ned i lagen.
Klip blomsterne af skærmene, så undgås mange bitterstoffer fra stilkene.
En bunke hyldeblomster i gæringsspanden.
Rør godt og grundigt i din hyldeblomstsaft.
Tørgær kommes i hyldeblomstsaften – nu skal der brygges ‘champagne’ …
Hæld lidt hvidvinseddike i mosten for at tage evt. restsmag af gær.
Her er hyldeblomstchampagnen sat over og begynder at gære efter et par dage.
Den dejlige danske sommer – nu med et strejf af skønne hyldeblomster i mousserende harmoni.

Tips til hjemmelavet hyldeblomstchampagne

HOLDBARHED: Hyldeblomstchampagnen kan holde sig i flere måneder, så længe de opbevares på et køligt sted.

RENE FLASKER: Flaskerne skal være helt rene – helst steriliseret med kogende vand. Mosten sies, så skærmene filtreres fra. Og så hælder du såmænd bare mosten på dine helt rengjorte flasker. Straks efter proppes flaskerne, så efterkarboneringen kan begynde.

ÆGTE CHAMPAGNEFLASKER: Du bør bruge ægte champagneflasker til efterkarboneringen, da trykket kan blive ekstremt højt. En ægte champagneflaske vejer næsten ét kilo, hvorimod øvrige flasker vejer langt mindre. Og lette flasker kan eksplodere – så er du advaret. Og så er det bare at vente en uges tid, og din hyldeblomstchampagne er færdig. Lader du din champagne stå, vil den udvikle sig i smag og karbonering. Og det smager himmelsk …

Sponsoreret indhold