Gravet laks emmer af forår og er herlig både som frokostret eller i forretter. De fleste køber laks færdig hos fiskehandleren eller i supermarkedet, men gravet laks er faktisk ikke svær at lave selv.
Laks - skandinavisk vikingeføde
Selvom hjemmelavet gravet laks har et strejf af luksus over sig, er det en af de klassiske skandinaviske retter, der går helt tilbage til vikingetiden, og som dengang var en almindelig spise i Norden - også til hverdag. Gravning af laks er en tilberedningsmetode snarere end en konserveringsmetode, men man opnår dog en smule forlænget holdbarhed af fisken, idet man trækker noget af saften ud af sin laks ved brug af salt og sukker. Under gravningen trækker smagen ind i fiskekødet, ligesom kødet bliver meget mørt. Holdbarheden for gravet laks er tre dage i køleskab. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man fryser fisken i minimum 24 timer inden gravning for at dræbe eventuelle parasitter.
En Laks rækker til ca. 10 personer.
Trin 1